avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modalitate de obtinere a fotografiei proba
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modalitate de obtinere a fotografiei proba

Ma aflu in urmatoarea situatie:
Am imprumutat masina, de mai mult ori, unor persoane din familie. Am primit prin posta o instiintare din partea politiei, conform careia masina a fost surprinsa depasind viteza legala in urma cu 3 luni. Mi se solicita sa comunic identitatea persoanei care conducea masina.
Problema este ca nu mai stiu despre care dintre cele 2-3 persoane este vorba. In ce conditii pot obtine fotografia - proba? Mentionez ca nu doresc sa contest procesul verbal, ci doar sa aflu cine era la volan. Contraventia s-a inregistrat in alt judet decat cel de domiciliu.

Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 09:20, 10 Octombrie 2008
nu am idee cum ati putea intra in posesia foto.inainte de a da datele soferului,ptr ca in mod normal o foto. se trimite odata cu p-verbal ca dovada ca s-a savarsit contraventia....fotografia nu cred ca are vreo relevanta decat daca doriti sa va lamuriti ca intr-adevar s-a comis contraventia si ca intra-adevar este automobilul dvs...oricum in foto. facuta de radar important este numarul masinii si mai putin fata celui de la volan,ptr ca politia nu cauta soferul dupa cum arata in poza,in care uneori fata soferului se poate vedea mai clar alteori nu,iar daca nici dvs nu va puteti da seama din poza respectiva cine era la volan,tot va trebui sa dati datele celui care banuiti ca a condus si logic politia nu vi-ar fi cerut dvs sa spuneti datele celui care era la volan in ziua aceea,daca ar fi putut ei sa il identifice pe respectivul doar dupa acea foto....

cat despre contestatie,evident ca dvs nu o puteti face decat daca p-verbal va fi intocmit pe numele dvs fiind un lucru nedrept atat timp cat nu v-ati aflat la volan,iar daca p-verbal va fi intocmit pe alt nume,ramane ca cel pe numele caruia va fi intocmit sa decida daca merita sa conteste amenda contraventionla, insa va trebui sa recurga la unele ”viclenii” si sa aduca in instanta martori falsi,motiv ptr care nu imi permit sa va dau mai multe detalii ptr ca ar insemna sa va indrum sa comiteti unele ilegalitati...NUMAI BINE VA DORESC!!!
Daca furnizez un nume gresit sunt pasibil de 9-20 puncte amenda, ceea ce nu este prea placut. Mai bine as lua asupra mea contraventia (depasirea vitezei legale cu 18km/h), insa nici asa nu este corect: altul sa circule, iar eu sa platesc amenzile si sa incasez punctele. Pe de alta parte, ma aflu intr-o situatie neplacuta si nu reusesc sa identific pe cel vinovat.
Am sunat la Politia Rutiera si organul legii a fost foarte transant: este responsabilitatea mea cui ii incredintez autoturismul, iar daca nu mai stiu sa-mi asum contraventia (2 pct.+ 100 lei). As putea sa trec numele unuia din cei carora le-am imprumutat masina, dar daca gresesc (acesta contesta si castiga) sunt pasibil de amenda de vreo 450 de lei. Sincer, in cel mai rau caz, prefer sa platesc 100 de lei decat 450. Voi incerca sa identific persoana care a circulat sau eventual le cer celor 3 sa imparta suma, ca, pana la urma, ei s-au folosit de masina mea.
Asadar, aviz amatorilor: daca imprumutati masina mai multor persoane, sa tineti o evidenta. Eu am mizat pe faptul ca, daca depasesc viteza, ii opreste politia pe loc sau primesc instiintarea prin posta in cateva zile sau saptamani. Dupa 3 luni insa este necesar un brainstorming intens ca sa-mi aduc aminte.

@andrei_pap87. Multumesc pentru raspuns! Problema ramane deschisa pentru alte persoane interesate: sunt constient ca politia nu a identificat dupa foto persoana de la volan. Nu cred ca avea posibilitatea s-o faca prea usor si nici nu cred ca era de datoria lor sa-l identifice. Este problema proprietarului masinii cui i-o imprumuta. Fotografia as fi dorit-o pentru mine, ca sa vad cine era la volan, sa transmit datele de identificare la politie si nu sa contest contraventia. Adevarul e ca pentru 100 de lei nici nu-mi convine sa ma deplasez vreo 350-400 km, in alt judet, in cazul unui proces.
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
iulic, utilizator
La radarele fixe in foto nu apare decat masina si nr.de inmatriculare al acesteia din spate. Doar la celelalte radare este posibil sa apara si persoana in poza.
Caile de rezolvare sunt suficiente dar asa cum a afirmat colegul mai sus noi nu incurajam eludarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum e mai bine ? gibi gibi Prietena mea a primit acasa o "citatie" care ii cere sa declare cine a condus autoturismul ei pe raza judetului Ploiesti in ziua X (ea nu are carnet de ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala madalina15 madalina15 Buna ziua! Am fost sanctionata de Politia rutiera pentru neacordare prioritate pietoni cu suspendarea dreptului de conduce pe o perioada de 30 de zile. Am ... (vezi toată discuția)
Distanta poze radar lex_lex lex_lex Buna seara, spuneti-mi va rog, care este distanta maxima de la care se poate face o poza cu aparatul radar? va multumesc frumos pentru informatie. (vezi toată discuția)