avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... restanta la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

restanta la intretinere

Buna seara.Mama mea are o datorie la intretinere de 5500 lei.Eu vreu sa platesc suma restanta la intretinere dar administratorul imi scrie chitanta si pentru penalizari.Este normal asa???Eu platesc intretinerea restanta ca sa nu imi mai bage penalizarile dar el refuza.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 15:32, 12 Noiembrie 2011
Av Diana Ben Othmane a scris:

Dumneavoastra sunteti obligata la penalitati de intarziere in masura in care administratia a avut datorii la furnizori,solicitati defalcat copii de pe listele de intretinere si sa va faca dovada ca au platit penalitati la furnizori.daca refuza primirea banilor utizlizati procedura ofertei reale cu consemnatiune

Penalizarile se calculeaza de catre asociatie pentru restantele proprietarilor fata de asociatie si nu numai pentru restantele datorate furnizorilor, conform sistemului propriu de penalizari a fiecarei asociatii, adoptat asa cum prevede legea 230 si HG 1588/2007.
Plata penalizarilor catre furnizori se face din sumele incasate drept penalizari de la proprieatarii restantieri. Asa ca apeland la logica, asociatia nu are cum sa plateasaca si sa faca dovada platii atat timp cat proprietarul restantier nu plateste penalizarile.
Ca sa poata percepe penalitati, trebuie ca asociatia sa fie constituita dupa legea 230/2007, adica sa aiba o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva de constituire , o hotarare a adunarii generale a proprietarilor care sunt de acord cu procentul de penalitati care ramane asociatiei si bineanteles sa fiti si dvs. membru al asociatiei adica sa fi semnat acordul de asociere si statutul .
Multe asociatii au ramas constituite dupa legea veche de constituire a asociatiilor abrogata de legea 230/2007 si functioneaza in continuare dar nu au dreptul sa impuna penalitati care sa ramana asociatiei si care sa constituie un fond de reparatii. La aceste asociatii trebuie sa platiti numai penalitatile impuse de furnizori. Deaceea intrebati presedintele ( sau ar trebui foarte bine sa stiti) in baza carei legi functioneaza si sa va arate hotararea judecatoreasca si procesul verbal a hotararii adunarii generale care stabileste procentul de penalitati semnat de toti membrii comitetului executiv.
Daca ati semnat pentru constituirea asociatiei si pentru procentul de penalitati sunteti bun de plata. Daca nu va mai convine sistemul de penalitati va puteti retrage.
Nu trebuie sa fie neaparat membru al asociatiei de proprietari ca sa se supuna obligatiilor ce revin prin Legea 230.2007, prin statut sau prin hotarari ale AG.
Sistemul de penalizari poate fi stipulat si in statut.
johnpescar a scris:
Daca ati semnat pentru constituirea asociatiei si pentru procentul de penalitati sunteti bun de plata. Daca nu va mai convine sistemul de penalitati va puteti retrage.

Oare de unde scoateti asemenea afirmatii? Aveti cumva vreo baza legala,ceva care ar sta la baza a ceea ce spuneti?
Cititi, va rog legea 230/2007 si HG 1588/2007 si constatati ca toti proprietarii dintr-o asociatie, indiferent ca sunt sau nu membri ai asociatiei, indiferent ca sunt sau nu deacord cu hotararile luate de adunarea generala, sunt obligati sa respecte hotararile acesteia. Sigur ca in termen de 45 de zile au dreptul sa conteste hotararea adunarii generale in instanta, dar nicaieri in legislatie nu se prevede ca daca a "semnat pentru constituirea asociatiei si pentru procentul de..." si-apoi daca nu-i "convine..."
Da, ar putea sa se retraga la tara, la munte sau de pe front, dar nu din asociatie atat timp cat este proprietar al unui apartament sau a unui metru patrat de spatiu.
Va rog luminati-ne si pe noi sau evitati sa mai dati asemenea "opere" doar de dragul socializarii. Nu este nimeni obligat sa raspunda nacolo unde nu se pricepe.
Este posibil, totusi, ca unii sa considere acest forum ca ceva serios, iar cand glumim mai anuntam, mai afisam o imagine adecvata..:strambatura:.
Se poate retrage din asociatie dar asta nu inseamna ca poate renunta la vreo obligatie. Prin iesirea din asociatie renunta doar la dreptul de vot in Adunarea Generala fara ai afecta vreo obligatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere scarlet scarlet Penalitatile al coror procent nu a fost comunicat catre mebrii asociatiei sunt legale? Adica daca nu s-a comunicat hotararea in care se specifica procentul ... (vezi toată discuția)
Penalitati rebell_rose rebell_rose Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca in statutul unei asociatii de proprietari nu a fost specificat sistemul de penalizari propriu si nici in adunarea ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)