avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Notificare de plata de la o firma de recuperare creante
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Notificare de plata de la o firma de recuperare creante

As avea nevoie de ajutor in privintza unei notificari de plata venite din partea unei companii de recuperare creante.

Situatia: In septembrie 2009 am fost recrutat ca agent de asigurari pentru o companie de profil. Dupa aproximativ 3 luni de activitate, timp in care nu am

incheiat nicio polita si prin urmare nu am primit niciun comision, am parasit compania. Azi am primit primit prin posta (dupa 2 ani si ceva) o notificare de plata din partea firmei de recuperare creante contractate de asiguratorul la care am lucrat. Prin notificatare mi se spune ca datorez o suma de aproximativ

100 RON defalcata in 2 sume aproximativ egale, una fiind pentru "comisioane initiale incasate si necuvenite din activitatea de intermediere asigurari de viata" si cealalta pentru "comisioane initiale incasate si necuvenite din activitatea de marketing a fondurilor de pensii facultative".

Nelamurirea: Ce comisioane necuvenite am, daca n-am incheiat nicio polita si se poate verifica pe extras de cont ca n-am primit niciodata bani in cont din partea asiguratorului la care am activat? Cum pot ei sa demonstreze asta? De ce timp de 2 ani asiguratorul nu m-a instiintat prin niciun mijloc ca le-as datora bani pt ceva?

Posibila interpretare a "datoriei": Conform unor fosti colegi, este posibil ca datoria sa vina dintr-o prezumptiva asigurare de malpraxis pt care am semnat

in calitate de agent de asigurari, contravaloarea careia sa se scada din comisioanele pe care le-as fi facut in calitate de agent de asigurari. Cum nu am
incasat niciun comision de la asigurator, nu inteleg de ce mi s-a facut asigurare de malpraxis inainte ca macar sa depun actele pt inregistrarea unei polite. Practic am fost asigurat pt ceva ce nu am facut. Consider ca aceasta ar fi trebuit sa intre in vigoare la depunerea actelor primei polite - fapt care nu s-a intamplat niciodata.

In fine, chiar daca intr-adevar aceasta este originea datoriei, ramane intrebarea: de ce nu m-a anuntat nimeni din partea asiguratorului la care am activat?

Si in afara de asta: cum ar putea demonstra firma de recuperare ca datorez "comisioane necuvenite" daca n-am primit niciodata bani de la firma de asigurari?

Pe notificare scrie ca se poate ajunge la judecata si la executare silita? Chiar exista acest risc, pt o cauza atat de vaga si nedovedita in vreun fel, si pt o suma atat de mica?

Va multumesc anticipat pt orice indiciu!
Cel mai recent răspuns: BogdanDimi , utilizator 19:13, 14 Noiembrie 2011
Eu zic ca ar trebui sa cereti explicatii de la societatea de asigurari unde ati lucrat. In cazul in care este vorba intr-adevar de prima pentru asigurarea de malpraxis, revedeti contractul de asigurare ca sa aflati care erau drepturile si obligatiile dvs. legate de aceasta asigurare.
Solicitati relatii ori de la firma de asigurari ori de la cea de recuperari in ce consta debitul.
In ceea ce priveste asigurarea de malpraxis, aceasta este obligatorie pt toti agentii de asugurari si trebuie facuta la inceputul activitatii iar costurile sunt de regula sub 100 lei, platibili si in rate (4 de obicei ).Nu cred ca este totusi vorba de neplata acestei polite, deoarece la emitere trebuia sa platiti macar o rata . In situatia neplatii, asigurarea nu mai opereaza, nu este valabila este o simpla hartie fara valoare.Cu alte cuvinte in caz de neplata nu mai sunteti asigurat
Multumesc pentru interventzii!

Azi am sunat la firma de recuperare creante. Mi s-a parut mai justificat sa sun la ei intrucat firma de asigurari nu m-a contactat niciodata direct pt vreo datorie.

Cei de la recuperari creante erau convinshi ca e vorba de un comision in cel mai simplu sens al cuvantului, de genul celor care se iau cand un agent semneaza o politza si apoi asiguratorul trebuie sa-l recupereze cand polita nu mai e platita de client.
Le-am spus ca nu am primit niciun comision niciodata de la asigurator, lucru care se poate verifica prin extrasul de cont (al contului pe care il furnizasem la angajator pt virarea eventualelor comisioane). Asadar persoana de la telefon a ramas la fel de contrariata si a ramas ca vor reveni cu un telefon odata ce vor contacta firma de asigurari pt lamuriri. Astept...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare creante privind comisioane incasate din activitatea de intermediere asigurari de viata mihaelastoica13 mihaelastoica13 Am primit prin posta o notificare de plata de la o firma de recuperare creante,privind \\"comisioane initiale incasate si necuvenite din activitatea de ... (vezi toată discuția)
E legal sau nu?va rog,am nevoie de o solutie! AryanaSonya26 AryanaSonya26 Buna ziua,am o nelamurire si va rog sa ma ajutati...In anul 2009 am incheiat un contract de colaborare cu firma X (stiu ca nu pot mentiona numele ... (vezi toată discuția)
Returnarea comisionului agentului de asigurare alexandrion7 alexandrion7 Buna ziua, Sunt student, am 22 ani şi am lucrat ca agent de asigurări în urmă cu 1 an, am încheiat 2 poliţe de asigurare, mi-am luat un comision de 1000 ... (vezi toată discuția)