avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timpul de munca-ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timpul de munca-ore suplimentare

Codul muncii:
"ART. 111
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare."
CCMUN la nivelul ramurei constructii:
"Art.61: Prin durata timpului de muncă se înţelege timpul efectiv de lucru, din care s-au eliminat timpii consumaţi cu echiparea-dezechiparea la începutul şi la sfârşitul programului, cu prezentarea la locul de muncă, precum şi cu pauza de masă, cu o durată mai mare de 15 minute. "


Angajatii de la societatea la care lucrez, vin la munca la ora 07 si pleaca de regula la ora 18 si sunt pontati cu opt ore pe zi. Ei practic sunt la munca 10 ore/zi (fara pauza de masa de o ora), dar pe pontaj figureaza cu 8. Intradevar, echiparea-dezechiparea dureaza mai putin de 2 ore, a.i, scazand timpul astfel consumat sa dea 8 ore pe zi. In schimb daca chiar am punta timpul efectiv lucrat , eliminand echiparea-dezechiparea, timpii morti si pauzele lungi si dese, s-ar ajunge la un pontaj zilnic de 5 ore. Bineinteles ca sunt si zile dificile in care angajatul chiar lucreaza 10h intr-o zi, dar au si zile din alea lejere, in care desi sunt la munca 10h/zi, timpul efectiv lucrat este de vreo 5 ore.
In conditiile prezentate mai sus, ar fi corect ca angajatii respectivi sa fie pontati zilnic cu 8h/zi? Ca pana la urma, prin compensatie, tot se ajunge la un timp efectiv de lucru de 8h/zi.
Mentionez ca in CIM programul zilnic de lucru este repartizat de la 07 la 16.
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 12:43, 12 Noiembrie 2011
Cat timp angajatul sta la dispozitia angajatorului, "se cheama" ca e la servici.
Pontajul trebuie intocmit conform cu realitatea. Nu poti sa-l pontezi 10 ore daca el e plecat 2 ore sa faca vreo spargere bancara. Va avea alibi:rofl:
Asa e.Dar angajatorul nu poate sa-l plateasca pentru ca "sta" la dispozitia lui, atat timp cat "sta" si productia. El este la munca 10h/zi, dar in 5 dintre ele, in loc sa-si indeplineasca sarcinile si atributiile sale, "sta" la dispozitia angajatorului. Si-atunci unde mai este corectitudine si ce se plateste de fapt? Munca prestata pt care a si fost angajat sau "statul" la dispozitie? (paznicii sunt exclusi din discutie, care "stau" si pazesc)
Recent a fost un german la noi pe santier, si a fost foarte uimit de stilul de lucru al romanului. Nu-mi place sa compar natiile intre ele, mai ales pe romani cu alte natii (probabil pt ca am obosit sa tot aud in stanga si in dreapta lucruri negative despre noi), dar ce i-a spus germanul respectiv angajatorului a confirmat din pacate faptul ca romanii sunt "altfel": " Voi va tineti oamenii pe santier 10h, si ei va lucreaza numai 4 h"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru efectiv octav1ostef octav1ostef am program de 12 ore dar sunt pontat efectiv 11 ore , sub pretextul ca am pauze in timpul zilei . Este angajatorul obligat sa tina evidebnta efectiva a acestor ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa neon butterflies neon butterflies Intr-o societate de constructii unde se lucreaza 8 ore/zi , care ar fi durata pauzei de masa ce trebuie trecuta in Regulamentul Intern? ma gandeam la 30 min... (vezi toată discuția)
Art. 119 og nr.53/2017 ileanamanole78 ileanamanole78 \"Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a ... (vezi toată discuția)