Codul muncii:
"ART. 111
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare."
CCMUN la nivelul ramurei constructii:
"Art.61: Prin durata timpului de muncă se înţelege timpul efectiv de lucru, din care s-au eliminat timpii consumaţi cu echiparea-dezechiparea la începutul şi la sfârşitul programului, cu prezentarea la locul de muncă, precum şi cu pauza de masă, cu o durată mai mare de 15 minute. "
Angajatii de la societatea la care lucrez, vin la munca la ora 07 si pleaca de regula la ora 18 si sunt pontati cu opt ore pe zi. Ei practic sunt la munca 10 ore/zi (fara pauza de masa de o ora), dar pe pontaj figureaza cu 8. Intradevar, echiparea-dezechiparea dureaza mai putin de 2 ore, a.i, scazand timpul astfel consumat sa dea 8 ore pe zi. In schimb daca chiar am punta timpul efectiv lucrat , eliminand echiparea-dezechiparea, timpii morti si pauzele lungi si dese, s-ar ajunge la un pontaj zilnic de 5 ore. Bineinteles ca sunt si zile dificile in care angajatul chiar lucreaza 10h intr-o zi, dar au si zile din alea lejere, in care desi sunt la munca 10h/zi, timpul efectiv lucrat este de vreo 5 ore.
In conditiile prezentate mai sus, ar fi corect ca angajatii respectivi sa fie pontati zilnic cu 8h/zi? Ca pana la urma, prin compensatie, tot se ajunge la un timp efectiv de lucru de 8h/zi.
Mentionez ca in CIM programul zilnic de lucru este repartizat de la 07 la 16.
Cel mai recent răspuns:
Andrei Gica , utilizator
12:43, 12 Noiembrie 2011