Acum 5 luni am primit o hotarare (proces de fond) pentru plata unei pensii de intretinere, incepand cu luna mai 2010.
Saptamana viitoare am prima infatisare in apel. Nu stiu ce motive are cealalta parte, insa am cateva nelamuriri:
- de la data hotararii, am primit doar doua pensii,desi perioada totala era de 19 luni.
- m-am interesat cum pot face ca hotararea pe capatul de cerere - pensie intretinere sa devina executorie. Conform art. 278 Cod procedura civila, ea este executorie de la fond, insa am aflat ca eu trebuie sa fac demersurile sa o investec cu formula executorie, sa merg la un executor judecatoresc , pe care sa-l platesc tot eu, pentru a recupera acesti bani.
Mentionez ca in cazul meu s-a stabilit o suma fixa, pentru ca cealalta parte a afirmat pe perioada procesului ca nu are venituri.
Intre timp s-a angajat, dar pensie tot nu a platit.
Am facut apel pe acest capat de cerere, dar care e modalitatea cea mai corecta (din punct de vedere legal) si eficienta de a recupera si celelelte sume?
Pot cere in apel si plata cheltuielilor de judecata pentru acest proces (in fond am obtinut plata cheltuielilor de judecata, dar n-am recuperat nici un ban pana acum, iar acum deja platesc onorariu pentru apel...). Si cand ma gandesc ca acesti bani ar fi trebuit sa-i investesc in copilul meu, crescut in exclusivitate de catre mine...:(
Cred ca mai bine ar fi sa formulati si o plangare penala pentru neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească.
Avand in vedere ca hotararea este executorie nu este nevoie de investirea hotararii ci doar legalizarea ei.
Puteti solicita si cheltuielile de judecata pt calea de atac, iar pt chelt de la fond va trebui sa va adresati unui executor judecatoresc.
Pentru cheltuielile de judecata trebuie sa astept sa se termine procesul.Se pare ca hotararea poate fi schimbata pe acest capat de cerere.
Insa pe pensie de intretinere ma gandeam ca nu.
In cazul in care am aflat ca s-a angajat si , deci, obtine venituri, nu pot cere poprire pe acestea, pentru toata suma, in sensul ca sa-mi plateasca lunar, pe langa pensie, inca o suma, pana la achitarea in totalitate?
De fapt, eu nu vreau decat dreptul copilului meu care, in 5 ani de zile a primit 2 pensii lunare, si de a carui educatie, crestere, intretinere, etc.ma ocup singura. Ideea de a plati si un executor cu cateva milioane, pe care apoi nu stiu daca le voi recupera. cum nu stiu daca voi recupera si pensia, ma nelinisteste enorm.
Nu sunt genul de mama care se razbuna, care se opune unui program de vizita, etc....dar vreau ca, copilului meu sa-i fie bine, asta insemnand un ban in plus pentru un sport, o limba straina, o haina mai buna, etc.