avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt disperată. Am nevoie de un sfat legat de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt disperată. Am nevoie de un sfat legat de divorț, vă rog

Buna dimineata. Am 49 ani si viata mea de familie a ajuns un cosmar. As dori sa divortez. Nu am copii minori in intretinere. Cei pe care ii am sunt majori. Singura proprietate care s-ar supune partajului este apartamentul. As avea nevoie va rog sa imi spuneti in ce conditii poate sau nu poate fi supus partajului mai ales ca a intrat in vigoare noul cod civil ale carui reglementari nu le cunosc.

Apartamentul am inceput sa il achit inainte de revolutie si dinainte sa ma marit si l-am terminat de achitat dupa revolutie cand eram deja maritata. Inca de cand a fost construit blocul apartamentul a fost asadar pe numele meu. Toate platile au fost facute pe numele meu. In aceasta situatie il impart la partaj sau nu? Si daca da exista vreo posibilitate sa nu se intample asa ceva si sa evit sa fie supus partajului? Unul dintre cei doi copii majori locuiesc inca la aceeasi adresa.

Nu as vrea sa ma intelegeti gresit, nu caut sa imi las sotul pe drumuri. Insa scandalurile din cauza alcoolului au devenit insuportabile. Iar cand nu face scandal "sotul" locuieste la tara la mama lui.

Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:32, 15 Noiembrie 2011
Vreau sa mai completez cu urmatoarele informatii; apartamentul a fost cumparat cu imprumut de la o institutie a statului care nu mai exista acum, valoarea lui ajungand cu tot cu dobanda la 113.000 lei.Imprumutul a fost calculat pe un anumit nr de ani si in rate a fost inclusa si dobanda. Avansul a fost 20.000 lei pe care i-am achitat din banii mei din care am platit de asemenea inca 10.000 lei rate la imprumut. Asadar din propriii mei bani am achitat 30.000 lei. Apoi m-am casatorit. Restul i-am achitat in timpul casniciei, inclusiv in primii ani dupa revolutie.

Din sfaturile dumneavoastra am inteles ca ar trebui sa ma limitez doar la divort, iar daca el doreste sa imparta ceva el va initia actiunea de partaj si ca eu va trebui sa ii achit o suma de bani proportionala cu aportul lui.

Am urmatoarele intrebari;

1. Din momentul initierii divortului el mai poate locui in apartament? Daca da, din ce moment nu mai poate locui? Sau mai exact cum pot face sa nu mai locuiasca? Din cauza alcoolului a devenit violent si scandalurile sunt la ordinea zilei.Nu am semne sau certificate medicale pt ca de la palme si injuraturi nu raman urme.

2. Din ce am mai citit pe aici se va hotari o suma pe care eu va trebui sa i-o achit drept despagubire pana la o anumita data? Daca nu reusesc sa achit toata suma pana la acel termen ce se intampla?Data limita se decide in functie de veniturile mele sau e ceva standard?

3. Schimba cu ceva situatia initiala informatiile furnizate mai sus?

Va multumesc anticipat si mai ales va multumesc pentru raspunsurile prompte.
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
eleonora2, utilizator
1. Daca doriti ca el sa nu mai locuiasca in apartament, va trebui sa aveti o hotarare judecatoreasca de evacuare, asta ca sa nu aveti probleme daca il dati afara pur si simplu, deoarece dumnealui poate cere reintegrarea in locuinta.
2.Daca nu va fi un divort amiabil, pana la partaj si stabilirea sultei e cale lunga. Dv solicitati numai divortul, nu si partajul.Daca vrea partaj, sa introduca el actiune. In mod normal, instanta stabileste si termenul de plata al sultei, numai ca unele instante omit mentionarea termenului (poate va fi si cazul dv). Daca vi se va stabili un termen de plata si nu va achitati de obligatie, debitorul poate apela la executarea silita a bunurilor dv. In cazul in care nu se stabileste un termen de plata, daca dv nu platiti de buna voie iar debitorul nu solicita executarea silita in termen de 3 ani de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararaii, datoria lui se prescrie.

Cereti numai divortul; daca sotul cere apartamentul, nu ar trebui sa primeasca nimic. Daca cere un drept de creanta... ok, are sanse, dar trebuie taxa de timbru platita la valoare, avocat cu bune cunostinte de drept, e ceva efort si chin, atat financiar dar nu numai!
Nu va ganditi la cum anume aveti sa-i achitati o eventuala suma de bani, ca asta depinde de cum sunt formulate cererile, ce raspuns faceti dv. si ce cerere reconventionala etc. Nu avem cum ghici.

Daca sotul pleaca la tara, depinde cat sta, care e scopul plecarii, nu stiu daca puteti schimba incuietoarea pur si simplu; dar puteti face o cerere de evacuare pe ordonanta presedintiala.
eleonora2 a scris:


Am urmatoarele intrebari;

1. Din momentul initierii divortului el mai poate locui in apartament? Daca da, din ce moment nu mai poate locui? Sau mai exact cum pot face sa nu mai locuiasca? Din cauza alcoolului a devenit violent si scandalurile sunt la ordinea zilei.Nu am semne sau certificate medicale pt ca de la palme si injuraturi nu raman urme.

2. Din ce am mai citit pe aici se va hotari o suma pe care eu va trebui sa i-o achit drept despagubire pana la o anumita data? Daca nu reusesc sa achit toata suma pana la acel termen ce se intampla?Data limita se decide in functie de veniturile mele sau e ceva standard?

3. Schimba cu ceva situatia initiala informatiile furnizate mai sus?

Va multumesc anticipat si mai ales va multumesc pentru raspunsurile prompte.


1. cum nu este proprietar in acte, din moment ce introduceti actiunea de divort, numai poate locui in apartament daca nu il lasati dvs. Din momentul introducerii actiunii si scoateti certificat de grefa ca sunteti in divort ii puteti interzice sa mai calce pe acolo.. Daca vine cu politia la usa aceasta nu are ce sa va faca si cum sa va oblige sa il primiti in locuinta proprietate personala. El trebuie sa demonstreze ca si ca a contribuit la plata acelei locuinte si pe cale de consecinta ca are un drept de creanta dar nu poate demonstra ca este proprietar pentru ca nu este...
Daca va reusi cumva sa demonstreze ca a platit din banii lui cat ati fost casatoriti si va convinge instanta de acest lucru, abia atunci veti fi obligata la plata unei sulte. Pana atunci puteti dispune cum vreti de locuinta in cauza. Daca instanta va fixa un termen pana la care sa platiti sulta va trebui sa l respectati iar daca nu puteti il mai puteti prelungi daca cereti un termen de gratie care poate fi de 6 luni maxim
Draga colega, lucrurile nu stau chiar asa; chiar daca nu este imobilul domnului dar el are acolo domiciliul, el e protejat de lege si poate fi evacuat numai prin proces, asta daca nu intelege de vorba buna.
Apoi, sotii isi datoreaza sustinere, si financiara si de toate pana la terminarea casatoriei; care inseamna hotarare definitiva si irevocabila. Ba mai mult, mai nou exista locuinta familiei care e protejata de lege si pe care sotul o poate inscrie la CF.
Sa nu confundam dreptul de proprietate cu dreptul de folosinta sau de a locui intr-un imobil ca suntem juristi, nu?
In final nu e vorba de nicio sulta ci de un drept de creanta, e cu totul altceva. De locuinta poate dispune oricum,e bun propriu si daca nu se exercita vreun drept de retentie, nu are nicio interdictie de a o vinde etc.
Termenul de gratie... mai dificil la drepturi de creanta.

Alte discuții în legătură

Partaj divort Carlla Carlla Nu stiu daca am deschis topicul acolo unde trebuie dar sper sa fie ok, daca nu o sa rog moderatorii sa-mi mute topicul. Am o singura intrebare: \"Cine cu ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dupa 19 ani vyyoleta vyyoleta Vreau sa divortez dupa 19 ani de casnicie.ce sanse am sa raman cu 2 copii unul de 17 si unul de 7 ani in aprtament tinand cont de faptul ca el nu are un sa se ... (vezi toată discuția)
Partajul in cazul imobilului cumparat in rate ada82 ada82 Am nevoie de un sfat din partea dumneavoastra in legatura cu partajul unui imobil cumparat in rate. Sunt intr-un proces de divort cu sotul meu si as vrea sa ... (vezi toată discuția)