Am preluat un spatiu comercial, utiliat. Proprietarul are pretentia ca in contractul de inchiriere pe care urmeaza sa-l semnam sa fie inclusa o clauza prin care sa ma oblige sa achit toate utilitatile din trecut. Eu nu vreau sa semnez asa ceva.
Intrebarea mea este: pot ramane pe vechiul contract de inchiriere (al fostilor administratori) care este valabil pana in iunie anul urmator?
În acest caz nu s-a schimbat nimic în relaţia juridică locator-locatar. Ei au rămas aceiaşi, faptul că aţi devenit asociat şi administrator nu schimbă cu nimic datele.
Contractul este valabil pînă la expirarea termenului pentru care a fost încheiat.
Dacă utilităţile din trecut sunt datorii ale locatarului faţă de locator, bineînţeles că trebuie să le achitaţi. Societatea a rămas aceeaşi, cu drepturile, dar mai ales cu datoriile ei.
Nu confundaţi calitatea dumneavoastră de asociat şi administrator nou al firmei cu aceea de nou locatar. Locatarul e societatea în care aţi devenit asociat. Cea veche, aşa cum spuneam. Adică, aceeaşi persoană juridică.
Nu trebuie să încheiaţi un nou contract, decît dacă aveţi intenţia de a stabili un alt termen de închiriere, mai favorabil (şi, evident, la o chirie posibil mai mică decît cea pe care ar putea-o pretinde locatorul la anul, în iunie, cînd nu se ştie ce vremuri vor veni)
Si odată cu firma va raman si obligatiile de plata pe care societatea le-a contractat. Inteleg ca va referiti la utilitatile aferente spatiului? Dar asi mai dori sa stiu cat de trecut este trecutul la care va referiti? Caci daca sunt datoriile societatii dvs nu va puteti eschiva de la plata acestora. Prin urmare, daca este prevazut in contract ca neplata utilitatilor poate duce la evacuarea Dvs din spatiu, raspunsul este DA, va poate da afara.
Dvs., daca ati cumparat firma respectiva, ati preluat un patrimoniu cu drepturi si obligatii aferente.Daca in contractul de inchiriere incheiat de fostii administratori nu exista o clauza care sa precizeze ca, contractul inceteaza in cazul schimbarii proprietarului firmei (asociat/administrator) contractul continua cu noul administrator.Deci e valabil vechiul contract.Daca in contract exista clauza care prevede obligatia platii utilitatilor de catre chirias - si cu siguranta ca este aceasta clauza- dvs. va revine obligatia de a plati restantele neachitate de fostii administratori, fiind vorba de o datorie a firmei catre furnizorii de utilitati pentru spatiul inchiriat.Daca fostii administratori nu le-au achitat, va revine dvs. aceasta obligatie.Deci, este corect sa achitati utilitatile restante si sa mentineti vechiul contract.