Este impropriu spus "scaderea din evidenta conatabila", pentru ca o restanta a unui proprietar catre asociatie, este si o restanta a sociatiei catre furnizori, o diminuare a fondului de rulment sau a altor fonduri.
Asa ca, in primul rand se cauta a se recupera aceasta restanta chiar daca este mai veche de 3 ani, deoarece nu orice restanta mai veche de 3 ani se prescrie si nu in orice conditii.
Poate ca in cei 3 ani restantierul a platit macar un leu, a fost notificat, a fost actionat in instanta, i s-a instituit privilegiu imobiliar, poate si-a luat un angajament de plata fata de asociatie s.a.m.d. Oricare din aceste actiuni si altele de acest fel, pot intrerupe perioada de prescriptie.
Apoi daca acea suma nu a fost recuperata sau nu s-a incercat recuperarea ei din neglijenta, din neindeplinirea atributiunilor celor care conduc si administreaza asociatia, acestia trebuie sa suporte aceasta suma din buzunarul lor.
Daca totusi este clar si-aveti o hotarare judecatoreasca prin care se prescrie acea restanta, o scadeti din fisa proprietarului restantier. Restanta figureaza pe debit, sold debitor. Asa ca inregistrati pe credit suma cu explicatia "suma prescrisa conform hotararii..." si diminuati soldul sau faceti-l "zero" in functie de suma.
Dar in acelasi timp hotarati de unde aduceti acesti bani in asociatia (cei vinovati, cum spuneam mai sus), pentru ca altfel nu va iese balanta, nu aveti de unde acoperi o alta datorie, un furnizor...