avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... impozite pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

impozite pfa

buna seara,mi-am infiintat de ceva timp pfa si vroiam sa stiu care sunt darile la stat ce trebuie platite pt a beneficia de prenatal sau indemnizatia de crestere a copilului.inca nu sunt insarcinata dar planuiesc.si vroiam sa mai intreb daca trebuie sa merg la itm sa-mi fac carte de munca?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ancatataru , utilizator 14:53, 28 Decembrie 2011
Taxele la PFA sunt urmatoarele:
16% impozit pe venit
5,5% CAS
10,5% pensii
0,85 % CAS suplimentar pt care trebuie sa faceti contract separat cu Casa de sanatate aceasta fiind o contributie pt a putea beneficia de plata concediilor medicale.


Nu aveti nevoie de carte de munca la ITM pentru ca dumneavoastra sunteti PFA, iar PFA nu poate avea angajati.

Sunteti inregistrata ca PFA la Registrul Comertului?...La Finante v-ati inregistrat, prin depunerea declaratiei de mentiuni 070 si a declaratiei 220 privind venitul estimat pe anul curent? In baza declaratiei 220 in care dvs. mentionati venitul estimat, vi se calculeaza impozitul pe venit, in transe trimestriale (organul fiscal emite o decizie anticipata pe anul curent, care cuprinde calculul acestui impozit). Termenele de plata sunt 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie.

Apoi, cu decizia anticipata pe care o primiti de la organul fiscal, trebuie sa va prezentati (cred ca in termen de 15 zile) la Casa Judeteana de Sanatate pentru a vi se calcula contributia de asigurari sociale de sanatate, in cuantum de 5.5% din venitul brut.
Daca doriti sa beneficiati de concediu medical de sarcina si lauzie, atunci Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate va deconta suma corespunzatoare, doar in cazul in care aveti o asigurare facultativa de concedii si indemnizatii, care presupune plata unui procent de 0.85% din venitul brut.

De asemenea, puteti incheia (facultativ) o asigurare in sistemul public de pensii, caz in care veti beneficia si de vechime in acest sistem (cea de 10.5% de care s-a mentionat mai sus)

Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, vi se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, iar aici intra si veniturile din activitati independente, veniturile din salarii, indemnizatii de somaj, etc.
Veti vedea la momentul suspendarii activitatii in verea intrarii in concediu de crestere copil ca una din conditiile esentiale va fi aceea de a nu avea datorii la sau obligatii restante catre bugetul de stat.

Cartile de munca se intocmeau pana anul trecut de angajator (ori la dvs., fiind PFA nu se pune problema). Aceste carti de munca sunt sunt scoase din uz, incepand cu 01.01.2011.
Ultima modificare: Luni, 14 Noiembrie 2011
Cristina Alexandrescu, Contabil
Intrucat nu mai am posibilitatea sa editez mesajul de mai sus, tinand cont de faptul ca mi-am dat seama de eroare abia astazi, revin cu o corectie, cu privire la contributia in sistemul public de pensii.
Eu stiam ca aceasta asigurare este facultativa. Dupa ce am citit Legea 263/2010 privind unitar de pensii publice mai atent, am constata ca de fapt nu e deloc asa.
Nu am apucat sa ma consult cu nimeni in detaliu pe aceasta tema, si nici sa cer o parere avizata a reprezentantilor Casei Judetene de Pensii, dar am inteles, sper eu corect, cateva aspecte.
Aceasta contributie se calculeaza pe baza unei declaratii speciale (formularul se poate descarca de pe pagina de internet a Casei Nationale de Pensii, www.cnpas.org, sau este pus la dispozitia contribuabililor de catre institutie) care se depune la Casa Judeteana de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale de care apartineti, impreuna cu cartea de identitate in copie certificata conform cu originalul (certificarea se face de catre Casa de Pensii).

Asigurarea este obligatorie in cazul in care obtineti venituri exclusiv din veniturile din activitati independente si este facultativa doar in cazul in care obtineti si venituri de natura salariala, pe langa cele din activitati independente.
In baza acestei declaratii, dvs stabiliti venitul asigurat. Contributia nu poate fi mai mica decat 31.3% calculata la 35% din salariul mediu pe economie (ceea ce inseamna 31.3%* (35%*2022 lei) = 222 lei si nu poate depasi cota de 31.3% dintr-un venit mai mare de 5 salarii medii brute pe economie (adica, daca inteleg bine, acest prag maxim este de 31.3% din 5*2022 lei, insemnand 3164 lei).

Pe scurt, contributia in sistemul public de pensii, in situatia in care realizati venituri exclusiv din profesii libere se va situa intre suma minima datorata de 222 lei si suma maxima de 3164 lei.

Cu exceptia paragrafului al treilea din mesajul pe care l-am postat in urma cu cateva zile, celelalte precizari raman valabile.

Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
Cristina Alexandrescu, Contabil
multumesc mult pt raspunsuri

Alte discuții în legătură

Cas-activitati independente costi2011 costi2011 Realizatorii de venituri din activitati independente, au obligatia platii contributiilor CAS? (vezi toată discuția)
Declaratii,contracte pfa & semnatura electronica Ankora Ankora 1.Ce declaratie se depune si unde in termen de 15 zile de la infiintarea PFA-neplatitor TVA, CAEN 7311, iar apoi care sunt cele obligatorii, unde se depun si ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor sociale de catre o persoana fizica VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema . Momentan sunt in somaj (mai am 3 luni de somaj) . Am inteles ca este posibil de la momentul in ... (vezi toată discuția)