avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... divortat sau casatorit
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

divortat sau casatorit

A propos de intrebarea citita adineaori despre casatorie si divort . amandoua in UK
O persoana casatorita ce s-a stbilit in strainatate si apoi a divortat ce statut are in Romania ? persoana este casatorita sau divortata?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:18, 25 Noiembrie 2011
bep a scris:

Ma insel sau sentintele de divort pronuntate in statele UE sunt recunoscute de drept fara nici un alt fel de formalitate?


Nu va inselati deloc pentru ca in conf. cu art.93, alin 3 din HG 64/2011 sentintele pronuntate in statele membre UE sunt recunoscute de plin drept in Romania si sunt operate pe marginea actelor dupa aprobarea DEPABD Bucuresti. Pentru aprobare, cererea se depune la primaria competenta insotita de sentinta de divort dupa caz apostilata, in original si copie, traducerea legalizata a sentintei si actele de stare civila, CI, certif de nastere si de casatorie.
Hotararile instantelor UE nu sunt recunoscute pe deplin drept in Romania fara recunoasterea lor. Se aplica aliniatul 2 din acelasi articol

(2) Inscrierea in actele de stare civila a unor hotarari straine, care se refera la statutul civil al cetatenilor romani, se face dupa recunoasterea hotararii straine de catre tribunalul competent a solutiona cererea de recunoastere, respectiv tribunalul de pe raza judetului unde isi are sau a avut domiciliul persoana interesata, fara avizul D.E.P.A.B.D.; cererea se depune la S.P.C.L.E.P sau, dupa caz, la primaria competenta si va fi insotita de hotararea straina si traducerea acesteia, in fotocopie, hotararea prin care s-au recunoscut pe teritoriul Romaniei efectele hotararii straine, definitiva si irevocabila, in original, precum si orice alte documente necesare inscrierii mentiunii.
Se pare ca sunt recunoscute: [ link extern ]
Din linkul pus de @yvk:


Hotărârile pronunţate într-unul din statele membre ale Uniunii Europene vor fi recunoscute de plin drept în România, în conformitate cu prevederile Tratatului pentru instituirea Comunităţii Europene, fără a mai fi necesară recunoaşterea acestora de către tribunalul competent şi se vor înscrie în registrele de stare civilă numai cu avizul Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor.


Si de aici:

[ link extern ]

mai explicit (majusculele sunt din textul preluat)


Inscrierea menţiunii de divorţ pronunţat în străinătate
[...]
HOTÃRÂRILE PRONUNŢATE ÎNTR-UNUL DIN STATELE MEMBRE ALE UNIUNII EUROPENE SAU ŢÃRILE CU CARE ROMÂNIA A ÎNCHEIAT TRATATE, ACORDURI SAU CONVENŢII BILATERALE DE ASISTENŢÃ JURIDICÃ ÎN MATERIE CIVILÃ SAU DE DREPTUL FAMILIEI, vor fi recunoscute de plin drept în România, fără a mai fi necesară recunoaşterea acestora de către tribunalul competent şi se vor înscrie în registrele de stare civilă NUMAI CU AVIZUL INSPECTORATULUI NAŢIONAL PENTRU EVIDENŢA PERSOANELOR.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare divort in romania user_nou user_nou Buna. Cred ca aici este locul cel mai potrivit ca sa gasesc un raspuns corect pentru problema mea. Lucrurile stau asa: m-am casatorit la Ambasada Romana din ... (vezi toată discuția)
Divort în us - cum se valideaza în românia? Naganori Naganori Buna ziua, Un prieten care s\\\'a repatriat de curând din US a divortat acolo, dupa o casatorie în România. Ce pasi ar trebui sa efectueze pentru ca ... (vezi toată discuția)
Recunoastere hotarare de divort din turcia Alexandru catalin Gaidau Alexandru catalin Gaidau buna ziua,ma iertati ca va deranjez am nevoie de niste sfaturi in urmatoarea situatie.Un cet roman s-a casatorit in turcia,a divortat si acum s-a intors in ... (vezi toată discuția)