buna ziua!am o problema si poate ca stie cineva sa imi dea un sfat.am fucut un credit de nevoi personale la o banca si nu am mai reusit sa il platesc.apoi banca m-a dat in judecata.am inteles ca oricum banca va castiga.problema este urmatoarea:apartamentul in care stau este oricum in executare silita cu alta banca,iar noi(eu si sotul meu)mai avem un imobil care este doar pe numele lui(in momentul in care l-am cumparat nu eram in tara).intrebarea este :se poate ca banca sa ceara sa fiu executata silit prin scoaterea la vanzare a acelui imobil?cum as putea sa fac ca acel imobil sa nu apartina amanduora?sa nu aiba banca putere asupra lui.va rog dati-mi un sfat!
Daca cumva se va ajunge sa fie executat silit si noul imobil ce este doar pe numele sotului, acesta poate face contestatie la executare si sa invoce faptul ca este doar bun propriu si nu bun comun intrucat este cumparat din banii imprumutati sau donati lui de parintii sai sau alta persoana (un prieten sau o ruda apropriata in care aveti incredere, daca nu are parinti in viata)
Chiar daca imobilul este numai pe numele sotului, el se considera bun comun, pentru ca a fost achizitionat in timpul casatoriei.
Vedeti art. 339 noul cod civil. - Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
Daca titular al contractului de credit sunteti numai dvs. fara ca sotul sa aibe vreo calitate (girant, coplatitor) banca poate solicita efectuarea unui partaj, iar cota dvs. va fi executata, nu si ce-i revine sotului.
Nu conteaza de unde provin banii pentru cumpararea acelui imobil, numai daca era mostenire se considera bun propriu.
Daca sotul dovedeste ca banii provin de la parinti, rude, lotul lui la partaj se va majora, dar tot veti avea si dvs. un procent, cat de mic, asupra caruia banca se va indrepta.
Este exact ca si la un partaj in caz de divort.