avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire caldura cu repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire caldura cu repartitoare

Buna ziua,

Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana acum am colaborat cu o firma care citea repartitoarele si impartea caldura pe apartament dar acum proprietarii au renuntat la serviciile lor (de cateva zile). In acest caz, noi, asociatia, trebuie sa calculam caldura in functie de indexul de pe repartitor. Cum se face calculul corect?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 18:09, 22 Noiembrie 2011
"Repartitoarele" de la subsol cad in sarcina firmei de distributie si masoara : debitul de intrare in bloc, Temp. intrare (tur ), Temp iesire(retur ). Calc E.Term= M cubi X (Ti-Te) X Coef ( aprox 1 ). Acest aparat masoara en. termica . Acest disp format din debitmetru, 2 sonde de masurare si un integrator (calculator ) costa cel putin 1000-1500 lei.
Repartitoarele din apart. masoara T calorifer si T ambiant (din fata calorif ), diferenta este integrata in raport de timp (exista diferite versiuni de disp. cu o sonda sau cu doua si alte metode de evitarea fraudelor ). Acest aparat obtine decat un index , de aceia inst de metrologie nu-l recunoaste ca aparat de masurarea energiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aici nu este vorba despre contorul de bransament montat de furnizorul de agent termic, ci despre repartitorul - similar ca model cu cel din apartamente - montat pe conducta principala de distributie din aval de contorul de bransament, menit ca alaturi de alte elemente ale inventarierii sistemul de incalcire al scarii respective sa dea procentul pentru partile comune. Montarea acestuia cade in sarcina asociatiei de proprietari care isi face inventarierea sistemului de incalzire.

"Repartitorul de cost [...] foloseste tehnica de masurare cu 2 senzori. Un senzor masoara temperatura pe suprafata radiatorului, iar celalalt senzor masoara temperatura camerei. Consumul de energie este calculat pe baza diferentei dintre aceste doua temperaturi. Aceste masuratori nu sunt inregistrate ca un consum real de energie, ele fiind corectate in functie de tipul radiatorului (numar de elementi, material constructiv) si amplasarea camerei in cadrul imobilului (parter, ultimul nivel, cu expunere spre nord, etc.)" se spune in nota de prezentare a unui model de repartitor pentru caldura. Nu am pus numele site-ului pentru ca este interzisa publicitatea pe forum, dar am considerat ca este o prezentare usor de inteles a trebii pe care o face acesti micut calculator pe caloriferele noastre.
De aceea aceste unitati de index sunt adimensionale, dar nu nerecunoscute, dovada ca aceste repartitoare se fabrica in strainatate, sunt utilizate si in alte locuri decat in Romania si au fost omologate si la noi.
E o diferenta intre notiunea de adimensional si aceea de nerecunoscut, neomologat.

Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
elga50, moderator
@georgeiuly si @elga

Asa au denumit ei (firma care face citirea) repartitorul de la subsol..."contor martor" iar pe langa asta, la subsol vor sa instaleze si pe tevi repartitoare. Pe alea din casa de pe calorifer vor sa le schimbe cu repartitoare ce se citesc prin unde radio, iar pe langa astea, sa monteze inca patru in fiecare apartament, pe fiecare teava in parte. Cf calculelor lor din devizul estimativ, ar fi de plata pentru fiecare apartament intre 800 si 1000 ron, unele apartamente au calorifer in baie unele nu. Pentru calculul repartitoarelor de pe calorifer tariful ramane la fel, 4 ron de repartitor, iar calculul pentru alea de pe tevi sa se plateasca 5 Ron pe toate patru, la care se adauga deplasarea lor 31 ron pe fiecare scara.
!!!
E singura reactie la ceea ce-mi spuneti ca pretinde acea firma.
In asociatia noastra s-a facut inventarierea sistemului de incalzire, s-a montat un singur repartitor martor pe conducta principala....si cam atat.
@elga
Nu se mai folosesc repartitoare numai cu 2 senzori de cand era lupul... catel pentru ca acestea dadeau erori mari.
Vedeti ca si georgeiuly spune ca repartitoarele montate pe calorifere masoara ( integreaza ) caldura din camera?. Numai daca erau repartitoare cu doi senzori se putea spune ca acestea porneau si se opreau dupa cum caloriferele se incalzeau si cedau caldura camerei. Dar sigur nu sunt de acelea pentru ca nu se mai folosesc.

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Calculul caldurii la comun carmen bodeanu carmen bodeanu La ce se refera cota de 10% din costurile de incalzire ale scarii de bloc,care urmeaza a fi platita de posesorii de centrale de apartament?;eu inteleg ca se ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)