avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un prieten a decedat insa era salariat, cui trebuie sa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un prieten a decedat insa era salariat, cui trebuie sa cerem ajutorul de deces?

Buna seara si imi cer scuze de deranj. Un prieten foarte bun, in varsta de 21 de ani, a decedat intr-un accident de masina. El era angajat la o firma de constructii, si parintii stau foarte prost cu banii. Cui ne putem adresa pentru un ajutor de deces? Casei judetene de pensii sau firmei care l-a angajat? Sau daca este angajat, si nu este pensionar, nu primeste nici un ajutor de la nimeni? Imi cer scuze daca nu m-am exprimat corect dar sunt cuprins de un sentiment de durere. Va multumesc anticipat si va rog daca puteti sa ma indrumati exact unde trebuie sa merg sa putem lua un ajutor, sa putem face o inmormantare crestineasca acestui baiat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 16 Noiembrie 2011
firmei
Ajutorul de deces este reglementat în prezent de dispozițiile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
La decesul unei persoane asigurate în sistemul public sau al unui pensionar, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, respectiv soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face dovada suportarii acestor cheltuieli.
Pentru anul 2011, cuantumul ajutorului de deces este stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 nr. 287/2010, astfel: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului la suma de 2.022 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului la suma de 1.011 lei.

Actele necesare pentru acordarea ajutorului de deces:
cerere tip pentru persoanele asigurate cu contract sau declaratie de asigurare sau cerere pentru plata ajutorului de deces pentru pensionari;
certificat de deces in original si copie ;
actul de identitate al solicitantului in original si copie ;
acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau dupa caz, actul care atesta calitatea de mostenitor, tutore, curator, in original si copie ;
acte din care sa rezulte ca s-au suportat cheltuieli ocazionate de deces ;
certificatul de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atesta boala care l-a facut inapt pentru munca pe copil si data ivirii acesteia.

Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului (salariatului).
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) Casa Teritorială de Pensii, respectiv Casa de pensii Sectorială (Bucuresti), în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi VI şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
multumesc. aceasta lege am citit si eu dar eram nedumerit. daca angajatorul nu si-a platit contributii sociale se mai da vreun ajutor? deci, familia trebuie sa se adreseze firmei direct pentru un ajutor nu? si nu prin casa de pensii judeteana... va multumesc
1. Daca angajatorul refuza sa plateasca ajutorul de deces va adresati Casei de Pensii.
2. Fiind vorba de un asigurat acest ajutor este de 2.022 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul ajutorului de inmormantare, dictat de cea care trimite dosarul spre aprobare ContSters227521 ContSters227521 Buna ziua, Am intocmit dosarul pentru ajutorul de inmormantare pentru sotul meu (nu este pensionar).... am scris cererea, iar cand am ajuns la fraza cu suma ... (vezi toată discuția)
Deces dorderacu dorderacu ce acte trebuie pt ajutor de inmormantare, unde se depun , cat dureaza, cati bani se dau? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare labuta labuta Acum un an de zile a decedat fratele meu(37 ani).A fost necesar sa suportam noi familia cheltuielile de inmormantare deoarece el nu avea nimic.Nu aveam dreptul ... (vezi toată discuția)