avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la proprietate

Buna ,
Sunt proprietarul unui teren ,cu impozit platit,pe care se afla un post de transformare al SC Electrica SA. Suprafata ocupata de postul de transformare este de 35 mp. Va dati seama ca nu pot folosi acest teren ,dar nici Electrica nu este de acod sa-mi plateasca chirie .Cum pot sa-i oblig sa sa-mi plateasca chirie ,si mai mult de atat si retroactiv ?Sau in cel mai rau caz sa-i oblig sa-si mute transformatorul.

Multumesc pentru sfaturi.
Cel mai recent răspuns: CornelCalin , utilizator 23:47, 29 Noiembrie 2011
In acest caz vorbim de o servitute. Puteti cere in instanta despagubiri lunare pentru fiecare mp ocupat. Despagubirile nu pot depasi pretul terenului in zona.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Actionati-i in judecata. Puteti solicita lipsa de folosinta pentru ultimii trei ani anteriori depunerii cererii si in continuare pana la eliberarea terenului. Lipsa de folosinta va fi calculata la valoarea chiriilor practicate pe piata libera. Nu uitati sa efectuati in prealabil procedura concilierii directe.
Stimate domn,

Vă recomand să lecturaţi Legea 13/2007, Legea Energiei Electice.

Începând cu art. 19, Legea cuprinde anumite dispoziţii interesante pentru dvs. unul din cele mai relevante ar fi:


Exproprierea
Art. 21. - (1) Terenul necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea capacităţii energetice este fie proprietate privată a unui terţ, fie a titularului autorizaţiei, fie proprietate publică.
(2) Dacă terenul necesar pentru înfiinţarea şi funcţionarea capacităţii energetice este proprietate privată a unui terţ, solicitantul autorizaţiei de înfiinţare are ca primă opţiune cumpărarea terenului de la proprietar sau să iniţieze procedura legală de expropriere a terenului pentru cauză de utilitate publică, cu despăgubirea proprietarului, în condiţiile legii, şi să obţină concesiunea acestuia, pe durata existenţei capacităţii energetice.


Din punctul meu de vedere aţi putea intenta o acţiune în obligarea la încheierea unui contract sau ridicând anumite pretenţii, argumentând în drept şi cu normele indicate.

Cu stimă.

Multumesc pt.sfaturi,recomandati-mi un avocat bun din Alba Iulia,specialist in astfel de cazuri, pentru a intenta actiune.

Cu respect.
In art.21 se fac precizari legate de "capacitati energetice" ,iar situatia mea este legata de distributia energiei,de reteua de distributie.Nu stiu daca acest articol pare a fi cel mai relevant pt.mine.Nu intru cumva sub incidenta art.41 alin.4)?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eoliana pe un teren in arenda georgevip georgevip buna ziua,de curand am aflat ca o eoliana este construita pe terenul parintilor mei undeva langa o padure,rar vizitanduse terenul si nu stiam...nu trebuia sa ... (vezi toată discuția)
Lipsa de folosinta teren afectat de stalp de inalta tensiune 110 kw, imposibilitate de construire criastian criastian Printr-un act de partaj voluntar autentificat in anul 2001, am devenit proprietarul unei suprafete de teren intravilan de 370 mp. in forma de trapez cu ... (vezi toată discuția)
Retea electrica pe domeniu privat. Cromatic Cromatic Prin amabilitatea dumneavoastra as dori cateva sfaturi in legatura cu problema descrisa mai jos. Parintii mei au in proprietate un teren INTRAVILAN ... (vezi toată discuția)