Buna ziua as dori sa stiu daca pot plati din mana pentru cartea de munca (sa mearga vechimea) si pentru pensie si sanatate, sa fiu asigurata sa pot beneficia de concediu de crestrea copilului???
Multumesc!
Cred ca da, se incheie contract cu casa de pensii si casa de sanatate, se stabileste un salariu si la acel salariu se platesc cas-uri. Pt. o gravida acum cred ca tr. sa aibe platit un an inainte(dar nu stiu sigur - mai interesati-va).
1. - Puteti plati contributiile legale prin contracte de asigurare incheiate ci Casa de Pensii si cu Casa de Asigurari de Sanatate.
- Plata acestora va asigura stagiu de cotizare la pensie si la sanatate.
2. - Plata acestor contributii nu va ajuta ala a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani.
- Pentru a beneficia de CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri impozabile provenite din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate, eleva, studenta la zi etc.).
3. Incercati sa incheiati un CIM cu timp partial (si cu o ora pe zi) si veti putea beneficia de CCC.
4. Daca stiti data prezumata a nasterii copilului spuneti ce statul aveti/veti avea in fiecare luna din cele 12 luni premergatoare si va spun daca veti putea beneficia de CCC.