Bunica, fosta proprietara de teren agricol, a decedat in 1958. Tatal meu, unul dintre copii, a decedat in 1946, iar mama s-a recasatorit in 1947.
In anul 2005 a fost retrocedat terenul detinut de bunica, pe actul de proprietate fiind trecut si tatal (decedat) si mama (recasatorita inaintea decesului bunicii).
In vederea succesiunii am fost indrumat sa fac intai succesiunea dupa tatal meu (acesta a decedat in Bucuresti, Bunica la Ploiesti). Dupa decesul tatalui meu nu s-a facut nicio succesiune, neexistand nimic de impartit.
Notarul caruia m-am adresat in anul 2005, cand s-a eliberat titlul de proprietate, a intocmit actul de succesiune acordandu-mi mie 2/3 din teren, mamei 1/3 si trecand si restul mostenitorilor existenti pe certificatul de proprietate (inclusiv mama si cu mine, fiecare cu 1/6 din total).
Faptul ca a trecut si pe mama pe actul de mostenire in urma tatalui (repet, ca la data decesului bunicii mama era recasatorita) se rezolva la dezbaterea succesiunii bunicii.
este corecta procedura notarului, s-au voi avea surprize?
Multumeasc pentru raspuns..
ceva este neclar în expunerea dumneavoastra. Dacă notarul v-a atribuit 2/3 din teren, iar 1/3 a fost atribuit mamei, de unde au primit ceilalţi cota de 1/6?
Mama dumneavoastră nu avea ce să caute pe titlul de proprietate, neavînd calitatea de moştenitor al bunicii. Nici tatăl dumneavoastră nu putea fi titular, el fiind decedat la data morţii bunicii. Practic, dumneavostră ar fi trebuit să veniţi la succesiunea bunicii prin reprezentarea tatălui dumneavoastră predecedat, alături de ceilalţi copii ai bunicii sau, unde era cazul, de copiii acestora. Tot astfel trebuia făcută şi cererea de reconstituire a dreptului de proprietate.
Aveti dreptate, corect era sa complectez ca proportiile se refera la partea tatalui. Deci acestea reprezinta 2/18 si respectiv 1/18 din total. Conform notarului reglementarea se face la dezbatewrea succesiunii pentru intreaga suprafata de teren in cauza, cand ar urma sa se reglementeze totul.
Pe de alta parte si pentru cealalta ramura de mostenitori apa inscris un decedat, situatie similara cu aceasta a mea.
Situatia creata se datoreste numai prefecturii care a eliberat certificatul, lund tot ce a gasit in acte: mostenirtorii directi (decedati), sotiile si copii. Asta este situatia.
Problema este daca situatia este rezolvabila de notarul care va dzbate succesiunea bunicii asa cum mi s-a spus.