am primit o notificare de la ANAF prin care mi se comunica ca am realizat venituri din activitati agricole si trebuie sa platesc retroactiv din 2009.mentionez ca terenul pe care l-am dat in arenda nu e pe numele meu(e al parintilor,insa nu am dezbatut succesiunea) am incheiat contract de arendare si primesc 600 kg cereale anual.e legal sa platesc retroactiv?cum anume se calculeaza venitul din moment ce eu primesc cereale si nu bani? Multumesc.
Contribuabilii care trebuie să declare venituri în natură pot găsi preţurile medii ale produselor agricole şi pe site-ul Fiscului www.anaf.ro, la secţiunea „Asistenţă contribuabili”.
Xerxes a punctat corect prevederea din Codul fiscal actualizat. Pb este cum interpreteaza Casa de sanatate cand un taran da in arenda un pogon de pamant dar contributia raportata la salariul minim este mai mare decat valoarea produselor primite dupa recoltare. Daca suprafetele de teren date in arenda de batranii nostri sunt mici, cumuland impozitul pe venit si CASS-ul datoria catre stat ajunge mai mare ca venitul in natura obtinut.
Mai mult de atat, se inregistreaza cu declaratia 200 la ANAF si tb sa achite impozitele in avans de recolta, fara a stii daca vor si incasa produsele sau se vor produce intemperii naturale : seceta, ploi cu piatra, etc
Va multumesc MULT pt raspunsurile domniilor voastre.
Deci sa inteleg ca - ce am platit la Primaria comunei X in ziua cind am si luat= banii,arenda,de la arendas/sediul fostului CAP - reprezinta = impozit pe TEREN = cca 45 - 50 lei/ha,,,iar IMPOZITUL PE ARENDA - care se plateste la ANAF,,si pe care NU L-AM PLATIT -NICIODATA LA ANAF,, este alta treaba,ciorba,alt impozit?? Am inteles bine?? Caci impozit pt extravilan= teren si arenda - NU AM PLATIT - NIMIC SI NICIODATA LA - ANAF,am platit totdeauna - la sediul Primariei X din comuna respectiva..
Oricum - VA MULTUMESC MULT TUTUROR
impozitul pe teren e una si impozitul pe venitul obtinut din arenda e altceva, fiind stabilite de articole diferite din codul fiscal - art. 62 si art. 256
@casanova: daca arendatorul (taranul) are pensie sau realizeaza alte venituri, nu este obligat sa plateasca contributia la sanatate aferenta veniturllor din arenda - art. 257, alin. 2 lit. f) din legea nr. 95/2006
impozitul catre fisc nu se achita in avans, ci in vara anului urmator celui in care se incaseaza arenda.
de ex. daca arendatorul primeste 1000 kg de grau in august 2011, trebuie sa depuna decl. 200 pana pe data de 25 mai 2012, avand un termen de plata de 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, deci undeva in iulie-august cel mai devreme.
Pentru casanova.
O sa fac cateva precizari referitor la acest contract de arende si la impozitarea venitului obtinut de arendator.
Arendasul e obligat să plătească arenda la termenul şi în condiţiile prevăzute in contract.
Printre altele arendasul în vederea recuperării daunelor produse de calamităţi naturale, trebuie să încheie contracte de asigurare a culturilor pe care le înfiinţează pe terenul arendat.
In declaratia 200 pe care o depune arendatorul pana pe 15 mai a fiecarui an pentru venitul obtinut in anul anterior apare clar suma de bani pe care a incasat-o nu una care va fi incasata din recolta viitoare.