avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 2 probleme legate de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

2 probleme legate de mostenire

1.Am o problema la care va cer ajutorul. Anul trecut in luna noiembrie am facut succesiunea dupa tatal meu care a decedat in 2007 pe apartament si masina si am luat o suma de bani in valoare de 14.000 lei si masina valorand 6.500 lei(fiind vorba de o dacie). De curand am aflat ca mama mea mai are in patrimoniu cateva terenuri pe care nu le-a discutat la succesiune. Cum pot face sa imi primesc partea corect?
2.Nu sa facut succesiunea dupa bunicul meu, bunica mea fiind in viata. As putea deschide succesiunea sa imi cer partea cuvenita?
Astept raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
caponee, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 23:31, 2 Octombrie 2008
Multumesc pentru ajutor. Ma puteti ajuta si pentru a doua chestiune?
Ma poate ajuta cineva? E urgent!
Daca bunicii sunt din partea mamei nu aveti ce succesiune sa dezbateti - mama dv are dreptul sa isi mosteneasca parintii, alaturi de frati/surori daca are si abia dupa decesul mamei urmati dv, pt partea ce revine dansei.
Daca bunicul decedat e din partea tatalui dv. bunica are drt la mostenire din "bucata" sotului decedat, dar nu stiu in ce proportie... si pt ce ramane vin la si mostenire frati/surori ai/ale tatalui dv (daca are) in concurs cu dv ca fiind "in locul" tatalui.
Sper sa nu gresesc!
Mai stie cineva ceva?
Daca inteleg bine, bunicul decedat este bunicul patern. Daca e asa, poti cere deschiderea dezbaterii masei succesorale. Te adresezi unui notar si acesta iti spune ce documente trebuie sa depui. Vezi ca acestia au taxe diferite.
Daca bunica traieste, bunurile se impart conform Legii 319/1944 (o gasesti usor pe net si e simplu de inteles).
Daca tatal tau mai are frati, atunci trebuie sa-i sti, masa succesorala (averea tatalui tau) se imparte intre bunica si copii bunicilor (unde tu il reprezinti pe tatal tau). Sa ai grija ca, din bunurile ce au fost doar ale bunicului tau, bunica are 1/4, iar din bunurile dobandite in comun de bunici, bunica are jumatate plus 1/4 din a doua jumatate. Deci toti copiii bunicului mostenesc 3/4 din bunurile ce au apartinut doar bunicului si 3/8 din bunurile comune ale celor doi bunici. Nu intra la succesiune bunurile ce apartin bunicii.
Pentru a vedea cum se procedeaza si ce acte iti trebuie, intra pe [ link extern ]
Ultimul document - Certificat de deschidere a succesiunii (eliberat de Camera Notarilor Publici) nu trebuie sa-l procuri tu, ci notarul.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ContSters67366, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Succesiune deliammm deliammm Buna ziua, Poate ma ajutati i pe mine cu un sfat. Tatal meu a murit in urma cu aproape 14 ani. Am ramas cu mama, care m-a crecut si educat absolut singura, ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor gabriella1065 gabriella1065 Vreau sa obtin certificatul de mostenitor , am intrebat la 3 notari si fiecare mi-a spus alte acte . Problema este ca pentru a obtine certificatul de ... (vezi toată discuția)