avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... avertisment scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

avertisment scris

Buna ziua,

Scriu in numele unui prieten care are niste probleme la servici desi face parte din categoria anagajatiilor care " fac prea multe, bun la toate dar prost platit" - parerea mea.:)

Este valabil avertismentul scris, trimis pe posta electronica (de fapt messenger) in forma scanata, dar fara numar de inregistrare si semnat de catre director, avand in vedere ca acesta nu este administratorul firmei?
Conform art. 52 alin. 1 (b) si art. 264 din codul muncii , de unde reiese ca angajatorul are dreptul de a aplica santiuni disciplinare , prin angajator se poate intelege si directorul firmei?
Daca este valabil si eu ma consider nevinovat , deoarece firma nu a asigurat conditiile si utilajele necesare pt a putea respecta normele de productie si calitate (la care face referire acest advertisment ), sunt obligat sa semnez acest advertisment scris?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:17, 7 Octombrie 2008
Obligaţiei salariatului de a respecta disciplina muncii îi corespunde dreptul angajatorului de a aplica sancţiuni disciplinare ori de câte ori constată că salariatul a săvârşit abateri disciplinare. Faţă de angajator salariatul răspunde disciplinar, angajatorul având posibilitatea aplicării unor sancţiuni.
Disciplina muncii presupune acceptarea liber consimţită de către participanţii implicaţi în desfăşurarea activităţii, a normelor legale şi a regulilor care guvernează structura organizaţională, precum şi a dispoziţiilor date de patron.
Printre sancţiunile disciplinare generale prevăzute în mod expres şi limitativ în art.264 din Codul muncii se numara si avertismentul scris, care reprezintă comunicarea făcută în scris salariatului prin care acestuia i se atrage atenţia asupra faptei săvârşite şi i se pune în vedere că, în cazul săvârşirii altei abateri, va fi sancţionat disciplinar mai grav. Se recomandă ca anterior aplicării acestei sancţiuni între conducătorul unităţii şi autorul abaterii să se poarte o discuţie atât pentru a preîntâmpina aplicarea unei sancţiuni necorespunzătoare, cât şi pentru a avea o privire de ansamblu asupra disciplinei în munca la nivelul unităţii. Emiterea unui avertisment pentru o abatere de o gravitate redusă poate preveni săvârşirea altor abateri, dar poate constitui o dovadă a nerespectării disciplinei muncii în cazul aplicării unor sancţiuni mai severe.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Dar este valabil avertismentul scris, trimis pe posta electronica (de fapt messenger) in forma scanata, dar fara numar de inregistrare si semnat de catre director, avand in vedere ca acesta nu este administratorul firmei?
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
teodora22, utilizator
Din punctul meu de vedere nu este valabila o astfel de comunicare... Art. 268 alin 4 spune clar "Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta ". Mai mult decat atat, adresa de mail yahoo nu poate fi considerata ca fiind cea oficiala de corespondenta a salariatului... Cercetare prealabila s-a efectuat? Asta este bineinteles alta discutie... Concluzie... Decizia de sanctionare se preda personal salariatului sub semnatura de primire sau, in cazul in care refuza primirea sau nu eate prezent la serviciu in perioada obligatorie pt comunicare, se trimite prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire la domiciuliul acestuia... Prin posta sau prin intermediul unui executor judecatoresc... ambele variante valabile...
Dar directorul , in cazul in care nu este el administratorul sau angajatorul, are dreptul sa semneze acest avertisment?
Iar acest avertisment nu trebuie sa aiba si numar de inregistrare?
Iar in cazul in care ar fi valabil , dar persoana in cauza nu se considera vinovata , deoarece firma nu a asigurat conditiile si utilajele necesare pt a putea respecta normele de productie si calitate (la care face referire acest advertisment ), este obligat sa semneze acest avertisment scris? Cum se poate apara? Ce poate face?
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
teodora22, utilizator
Este obligatoriu sa aiba numar de inregistrare si data.
Este necesar sa fie semnata de angajator asa cum spune Codul Muncii.
Nu este obligat sa semneze dar poate fi trimis prin posta cu, confirmare de primire si isi produce efectele de la data comunicarii.
Referitor la utilaje - sesizare la protectia muncii.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
Cabinet de Avocat Todorese Doina, Avocat

Alte discuții în legătură

Avertisment angajat maria3000 maria3000 Buna ziua, Am o angajata care a lipsit 3 zile de la serviciu dar si-a trimis in loc sotul care nu este angajatul nostru. La prima zi lipsa, am fost anuntata ... (vezi toată discuția)
Plecata in detasare si probleme cu o reclamatie vr_elna vr_elna Sunt angajata la o firma romaneasca si sunt tirmisa in detasare in Franta. Un client care a fost in birou la mine a facut o reclamatie mincinoasa. Firma ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris - nefondat Redpalyer Redpalyer Buna seara, Lucrez la o societate care produce si comercializeaza mobila. Acum 2 saptamani am luat o comanda atipica pentru care am cerut acordul ... (vezi toată discuția)