avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare tva in cazul suspendarii activitatii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare tva in cazul suspendarii activitatii

Am o rugaminte. Avem o societate platitoare de TVA, cu activitatea suspendata la Registrul Comertului incepand cu data de 01.09.2010 si isi reia activitatea in aprilie 2011. Anularea înregistrării în scopuri de TVA determină şi ajustarea TVA deduse pentru achizitia bunurilor de capital şi activelor corporale fixe, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital. Ajustarea TVA constituie obligaţie a persoanelor impozabile, potrivit prevederilor art. 148 şi 149 din CF.
Cazul nostru: societatea detine cladiri, terenuri si a avut in derulare un contract de leasing pt o masina, contract care a fost reziliat in mai 2011.
Cine imi poate spune ce trebuie sa ajustez la cladiri si la terenuri, valoarea ramasa neamortizata?
Dar cu masina luata in leasing cum procedez, daca s-a reziliat si contractul, ce trebuie sa ajustez?
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 11:07, 21 Noiembrie 2011
De ajustat se ajusteaza tva-ul dedus la achizitie pe o perioada de 5 sau 20 ani. Alin 2 art 149.
Daca la achizitie nu s-a dedus tva, nu aveti ce ajusta.

La momentul suspendarii s-a facut ajustarea?
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator
Nu s-a facut ajustarea cand au suspendat activitatea. La cladire am inteles ca trebuie sa fac ajustarea la tva, dar ce nu stiu e ca dc pentru masina luata in leasing trebie sa ajustez tva-ul aferent facturilor emise pana la data rezilierii contractului, sau nu trebuie sa ajustez nimik din moment ce masina nu era in patrimoniul societatii.
In primul rind trebuia sa faceti ajustarea tva-ului dedus la suspendarea activitatii pt caldire si masina in leasing.
La reluarea activitatii faceti ajustarea tva dedus numai la cladire.

Problema este ca trebuie sa faceti corectie la ajustarea tva la suspendare, apoi faceti ajustarea la reluarea activitatii, rezultind o diferenta de tva de plata, plus penalitatile aferente.

Nu puteti face ajustare tva dedus numai la revenire, pt astfel va dublati o parte din tva-ul dedus initial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchiriere spatiu comercial-ajustare tva smandy smandy am 3 situatii la 3 societati 1.cladirea e achizitionata in 02.2005 de la o alta societate cu TVA in 01.2006 vinde o parte din cladire cu TVA in 01.2007 ... (vezi toată discuția)
Devin platitor de tva daca vand un teren la 36000 euro? DiaD DiaD Daca am firma suspenda si reiau activitatea sa pot vinde un teren si cladirea aferenta cu 36000 euro devin platitor de tva? Terenul se vinde cu tva sau ... (vezi toată discuția)
Ajustare t.v.a. leasing financiar dupa scoaterea utilizatorului din evidenta platitorilor de t.v.a. LauraB77 LauraB77 In 09.2010 am incheiat un contract de leasing financiar pentru achizitionarea unui autoturism. Durata leasingului este de 5 ani, respectiv pana in 09.2015. ... (vezi toată discuția)