avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua,
As dori sa stiu daca in cazul platii unei pensii alimentare unei minore este corect ca instanta sa supuna procentului stabilit , si veniturile obtinute din ore suplimentare. Specific ca astazi in cadrul procesului in cuantumul procentului stabilit s-au adaugat si orele suplimentare luandu-mi-se venitul net inclusiv orele suplimentare din ultimele luni.
Mai doresc sa mentionez ca aceste ore suplimentare care le prestez nu sunt venituri fixe ci pot fluctua in functie de activitatea firmei..
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:03, 19 Noiembrie 2011
Da este corect sa se ia in calcul si orele suplimentare.In conditiile in care vi s-a stabilit cota procentuala ,aceasta se raporteaza la venitul net efectiv realizat de dvs in fiecare luna.
pana acum mai toti spuneau ca veniturile din ore suplimentare nu intra in calculul pensiei de intretinere minor.ne puteti da mai multe amanunte...sau niste hotarari ale instantelor in acest sens?va multumesc.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei. (Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 3317 din 25 aprilie 2005)

Este adevarat ca, la calcularea cuantumului întretinerii nu se iau în considerare decât veniturile obisnuite, nu si cele întâmplatoare (ore suplimentare, indemnizatii de transfer, de deplasare, de concediere), sume ce nu au caracter permanent, însa, în cauza, sumele incluse în venitul net realizat de apelant nu au acest caracter (C.A. Craiova, Dosar nr. 231/2007)
ce sa intelegem?ca desi exista aceeasi lege la care ne raportam ...judecatorul taie si spanzura dupa bunul plac!de ce atatea hotarari atat de diferite,cand baza e aceeasi?
desirelia75 a scris:

ce sa intelegem?ca desi exista aceeasi lege la care ne raportam ...judecatorul taie si spanzura dupa bunul plac!de ce atatea hotarari atat de diferite,cand baza e aceeasi?


Intr-adevar, in lipsa unei definitii exacte, practica judiciara a statuat ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere sunt luate in calcul veniturile nete cu caracter de continuitate, permanent, mai putin cele care n-ar putea fi urmarite in temeiul unei dispozitii exprese a legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara TELEMBECI_ANCA TELEMBECI_ANCA CUM SE CALCULEAZA PENSIA ALIMENTAR IN PROCENT DE 25%DIN VENIT NET SI PERMANENT ?SE TINE CONT DE ORELE DE NOAPTE DE SPORURI ?DAR DE BONURILE DE MASA?CARE ESTE ... (vezi toată discuția)
Pensia de intretinere aaalinaaa99 aaalinaaa99 buna ziua ,as vrea sa stiu daca sporul pentru conditii deosebite de munca se include in castigul de munca ce se ia ca baza de calcularea pensiei de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara robertaarmena robertaarmena Buna dimineata, ma poate ajuta cineva cu un text de lege prin care se specifica faptul ca poprirea de 1/4 din venit pentru pensie alimentara se refera numai ... (vezi toată discuția)