avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj repetat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj repetat

Buna tuturor!
O persoana care a fost angajata din somaj o perioada de 12 luni si apoi demisa are dreptul din nou la ajutorul de somaj ? Mentionez ca din perioada de 12 luni,5 luni a fost in concediu medical.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:00, 19 Noiembrie 2011
1. Din ce spuneti dvs. nu prea poate beneficia de indemnizatie de somaj deoarece se iau in calcul numai perioadele de incapacitate temporara de munca (concediu medical) in care plata indemnizatiei se suporta de unitate si deci nu prea mai are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

2. O persoana poate beneficia de indemnizatie de somaj oricand indeplineste cele doua conditii de baza:
- ii inceteaza CIM din motive neimputabile ei;
- in ultimele 24 de luni are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Am un contract de munca pe durata dereminata care expira la data de 31.01.2011 si am fost anuntat ca va inceta cu art.56,lit.j Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa alte 6 luni de somaj suciugeorgeta suciugeorgeta daca o persoana a avut 6 luni de somaj dupa care a fost angajat 10 luni ,poate intra din nou in somaj?? (vezi toată discuția)
Somaj Madalina28 Madalina28 Daca in perioada de 24 de luni in care trebuie sa ai minim 12 luni lucrate o persoana a mai beneficiat de somaj mai poate beneficia de somaj? Precizez ca e ... (vezi toată discuția)