avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... AVOCAT DIN OFICIU
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

AVOCAT DIN OFICIU

DACA SUNT PARAT INTR-UN PROCES DE DIVORT AM DREPTUL LA UN AVOCAT DIN OFICIU?
Cel mai recent răspuns: TDorina , utilizator 18:07, 20 Noiembrie 2011
Puteti sa faceti cerere pentru ajutor public judiciar, in conditiile legii 51 republicata. Ajutorul public judiciar se acorda in orice ramura a dreptului, nu doar in penal. Dar trebuie sa nu aveti venituri sau sa fie extrem de mici.
Daca veniturile dvs. nu va permit angajarea unui avocat ales puteti apela in anumite conditii la ajutorul judiciar public.


Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
OUG nr. 51/2008, ordonanta de urgenta privind ajutorul public judiciar in materie civila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor DiaStefi DiaStefi Buna ziua. Fratele meu a avut un accident cu un an si jumatate inainte. In urma accidentului si-a pierdut locul de munca. Detineam impreuna o societate de ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu pentru persoana juridica ValentinaIonescu ValentinaIonescu Buna ziua, O persona juridica poate obtine avocat din oficiu? Daca da, trebuiesc indeplinite anumite conditii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Litigii de munca elilia elilia in cazul in care in instanta am depus o contestatie cu privire la concediere in mod abuziv,iar primul termen de judecata s-a anulat pe motivul ca ... (vezi toată discuția)