avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... POT FI OBLIGAT DE ASOCIATIA DE LOCATARI SA PLATESC ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

POT FI OBLIGAT DE ASOCIATIA DE LOCATARI SA PLATESC ?

Buna ziua ,
Ma adresez dumneavoastra intr-o anumita problema si anume :
Asociatia de locatari a hotarat cateva modificari legate de intrarea in bloc si anume instalarea unei alte usi decat cea cu care este prevazut blocul acum modificare care costa undeva de 3000 de euro .Insa nu s-a desfasurat nici o sedinta la care sa se discute asa ceva , chiar daca s-a convocat o intalnire nu s-a prezentat nimeni (o fi fost vremea de vina ) insa descopar cu stupoare ca aceasta modificare este trecuta deja la plata catre fiecare locatar sub forma de REPARATIE (FOND DE REPARATII) si ca practic decizia a fost luata urmand ca fiecare sa plateasca .
As vrea sa stiu daca :
1)Este legal ceea ce se intampla ?
2)Este legal ca numai cateva persoane cam 5 din cate stiu eu , sa decida aceste plati pentru un bloc cu 32 de familii(garsoniere)
3)Poate aceasta asociatie sa ma oblige sa platesc asa ceva desi nu mi-am exprimat parerea si nici votul din diverse motive (printre care NU se afla reavointa )?
4)Ce pot face in acest caz?
As vrea sa stiu in ce mod se iau aceste hotarari si cand au caracter obligatoriu
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare un ajutor sub forma unui raspuns

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:54, 2 Octombrie 2008
Legea din 06/07/2007
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
Art. 23. - (1) Dupa adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o adunare generala a proprietarilor membri ai asociatiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel putin unei adunari generale a proprietarilor apartine membrilor comitetului executiv, inclusiv presedintelui asociatiei de proprietari.
(2) Adunarea generala este alcatuita din toti proprietarii membri ai asociatiei de proprietari.
(3) Adunarea generala ordinara se convoaca fie de presedintele asociatiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.
Art. 24. - (1) Adunarea generala poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari (jumatate plus unu) sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal.
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Art. 43. - Pentru lucrari majore cu privire la exploatarea, intretinerea, repararea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea proprietatii comune, asociatia de proprietari poate angaja, in numele proprietarilor si cu semnatura lor individuala, credite bancare sau orice alte forme de creditare, conform prevederilor legale.
CAPITOLUL VI
Cheltuielile asociatiei de proprietari
Art. 45.
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.
(4) Asociatia de proprietari poate deschide unul sau mai multe conturi la oricare unitate bancara, in conditiile legii.
Art. 48. - (1) Stabilirea si repartizarea sumei care priveste proprietatea comuna ce revine fiecarui proprietar din cadrul condominiului se fac proportional cu cota-parte indiviza din proprietatea comuna.

Dar ce se face acolo? Se sparge zidul in alta parte? Se inlocuieste usa de metal cu una de termopan sau se face ceva in genul intrarii de la Parlament? De ce costa atat de mult?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creșterea fondului de reparatii Pavelnina Pavelnina Buna ziua Ce ar trebui sa știm,noi proprietarii unei asociații de bloc,atunci cind se hotărăște dublarea sumei pentru fond de reparații ? Nu ar trebui ... (vezi toată discuția)
În ce condiții poate fi folosit fondul de reparații constituit de o asociație de proprietari? este nevoie ca toți să își dea acordul pentru realizarea unor lucrări? alecsvlad alecsvlad In ce conditii poate fi folosit fondul de reparatii constituit de o asociatie de proprietari? Este nevoie ca 100% din locatarii unui condominiu sa isi exprime ... (vezi toată discuția)
Convocator ședința adunarea generală a proprietarilor Dragos248 Dragos248 Buna ziua, convocatorul ședinței de adunare generală a proprietarilor a fost transmis via mediu informare Watap, pe grupul blocului din asociația de ... (vezi toată discuția)