avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... garantii materiale pt gestionari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

garantii materiale pt gestionari

As dori sa stiu daca angajatorul imi poate opri mai mult de trei salarii fond de garantie si daca da in ce conditii ale legii?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 3 Octombrie 2008
Art. 12. - Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate.
Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni.
Art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
Pentru angajatii temporari, altii decit cei prevazuti la art. 10 alineatul ultim, precum si pentru angajatii sezonieri, se vor putea stabili rate mai mari sau chiar obligativitatea depunerii, la incredintarea gestiunii, a garantiei integrale in numerar.

Conform legii garantia in numerar nu depaseste 3 salarii tarifare decat daca salarizarea se face pe baza de cota procentuala unde sunt 3 salarii medii.
Sigur ca un salariul de gestionar trebuie sa fie in concordanta cu valoarea gestiunii. Nu poate avea un salariu minim si o gestiune de miliarde.............. cum se poarta . Daca asa procedeaza si riscul trebuie sa si-l asume...................
Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris.
Garantia se constituie din retineri lunare in cuantum de 1/10 din salariul lunar net, iar in cazul in care aceasta este utilizata total sau partial pentru acoperirea unor pagube se constituie in cuantum de 1/3 din salariul lunar brut. Va fi recalculata periodic in functie de schimbarile survenite din salariu sau de valoarea bunurilor gestionate.
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantie laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 La angajare am fost pusi sa semnam un contract de garantie .In el e specificat faptul ca firma va opri 10 %din salariul net pana la constituirea sumei de 7000 ... (vezi toată discuția)
Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantie materiala ionev ionev va rog sa ma ajutati cu un raspuns, este normal sa-mi sa mi se retina o garantie materiala valoarea a doua salarii brute, daca eu ocup o functie de ... (vezi toată discuția)