avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Subiect interesant 2 ... va rog cititi!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Subiect interesant 2 ... va rog cititi!

Buna ziua,

Vreau sa fac cadastru lsi intabularea unui teren.
Expertul autorizat mi-a solicitat urmatoarele documente, citez:

Acte necesare cadastru / intabulare
Pentru realizarea documentatiei aveti nevoie de urmatoarele acte:

Actele de proprietate ale imobilului (Contract de Vanzare-Cumparare, Proces verbal de Predare-Primire in cazul in care imobilul a fost cumparat de la stat, Sentinta Civila, Certificat de Mostenitor, Act de donatie,etc.) - in doua copii din care una legalizata.;
Certificat Fiscal pentru Cadastru si Intabulare;
Acte de indentitate ale proprietarului/proprietarilor - in doua copii;
Cerere tip completata si semnata de proprietar – pusa la dispozitie de expertul autorizat;
Declaratie privind limitele proprietatii pentru care se executa masuratorile – pusa la dispozitie de expertul autorizat;
Cerere de inregistrare in Cartea Funciara - pusa la dispozitie de expertul autorizat;

Intrebarea mea este urmatoarea: este obligatoriu sa pun la dispozitie copie legalizata a actului de proprietate?? Din cunostintele mele, actul legalizat are valoare de original si o persoana rau intentionata poate sa si vanda acea proprietate avand copia legalizata. Cum eu nu cunosc acel expert autorizat pot avea incredere??
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 13:23, 3 Octombrie 2008
ionut.tanase a scris:
Din cunostintele mele, actul legalizat are valoare de original si o persoana rau intentionata poate sa si vanda acea proprietate avand copia legalizata.

Nici pe departe! Contractul prin care se transmite proprietatea trebuie semnat de titularul dreptului de proprietate sau de imputernicitul sau. Un strain nu poate vinde in numele dvs decat regurgand la falsuri, dar asta se poate inclusiv daca nu are vreun original.
Va multumesc! M-am linistit din acest punct de vedere. Ma gandeam sa nu fac vreo prostie si de aia am intrebat inainte.
Va multumesc oricum!
Sa presupunem ca eu as fi acea persoana rau intentionata si ca am primit de la d-voastra copia legalizata, sau chiar originalul actului prin care s-a dobandit proprietatea. Pot sa va vand proprietatea ? Nu! Pentru a vinde mai am nevoie de o procura speciala in forma autentica prin care d-voastra ma imputerniciti sa fac asta.
Cand predati actele intocmiti un borderou in doua exemplare, cate unul pentru fiecare, in care sa specificati ce ati predat.
:offtopic: :oops:
Am ramas in urma (pagina era incarcata cu cca. 3 ore inainte si n-am observat ca s-a raspuns deja. ma rog, mai bine de doua ori decat deloc ;)
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De unde pot face rost de acest act? simoneangel simoneangel Am nevoie sa fac rost de un certificat de mostenitor care e pe numele meu si al surorii mele... unchiul nostru are un exemplar original pe care refuza sa ni-l ... (vezi toată discuția)
Contract de casa legalizat la notar smmg smmg buna ziua pentru a invita in tara un cetatean turc a trebuit sa pregatesc mai multe acte, printre care si contractul de casa in copie legalizata la ... (vezi toată discuția)
Inscris autentic?!-decizie nula?! mirah mirah O decizie de concediere cu art.65cm trebuie sa contina conform art 74 alin d si lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate,mai ales ca inainte de ... (vezi toată discuția)