avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum decurge practic procesul ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum decurge practic procesul ?

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu niste informatii de ordin practic.

E vorba de un proces incredintare minor. Primul termen s-a amanat pentru a se cita paratulsi pentru ancheta sociala. Intre timp ancheta s-a facut si ma apropii de al doilea termen. Nu stiu la ce sa ma astept, este prima experienta de genul asta. Am avocat, insa tot nu mi-e clar cum decurge totul.

1. Nu mi-este clar, daca exista o anumita ordine, o anumita ora la care ar trebui sa fiu acolo, sau trebuie sa merg de dimineata de la 8 si sa stau sa ascult toate cazurile.

2. Practic ce se intampla la acest termen. Se spun concluziile anchetei sociale si altceva ....?!

Precizez ca pana in momentul actual nu stiu ce vrea paratul. Deci nu am pregatit nici o pledoarie si argumente.

3. Se amana din nou termenul pentru a ma putea apara, sau trebuie sa argumentez acum ? Se judeca acum ?

4. E posibil sa fiu interogata sau as avea posibilitatea sa interoghez eu ?

5. Nu s-au citat martorii mei inca. Trebuia ?

6. Cat dureaza tot "circul" asta ? 10 minute, o ora, doua ?


Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ecaterinaa , utilizator 19:38, 22 Noiembrie 2011
Toat ce intrebati era de competenta si datoria avocatului dvs. sa va explice...mai ales ca sunt lucruri simple. Aveti grija....

1,va prezentati personal la ora de pe citatie: 8.30 sau 9.00 vedeti care este nr dos. dvs in ordinea depe lista.

2.ce se intampla la termenul acesta este in functie de nivelul procesual la care ati ajuns. de aceea aveti avocat, deoarece procedura in instanta nu este o procedura administrativa ci una ce necesita specializare superioara. Prin umare , in functie de stadiul dosarului se pot cere comunicare de acte, incuviintare de probe etc. Nimeni nu va poate spune aici , pe forum ce se va intampla clar in cazul dvs in speta, deoarece exista o multituduine de posibilitati...Avocatul dvs. trebuie sa stie sa reactioneze, pt asta este specializat.

3. La fiecare cerere avocatul trebuie sa stie sa raspunda procedural, iar instanta va decide daca admite cererile sau le respinge.daca vreti este ca un meci intre avocati, pe baza de probe, iar judecatorul este arbitrul.Nu se poate spune ce strategie urmeaza partea adversa.

4. Da, este posibil sa fiti interogata si sa si vi se incuviinteze interogatoriul partii adverse. depinde de cum prezinta avocatul problema.

5.Nu cunosc cazul in speta ca sa va raspund concret. Repet, Nu exista RETETA procedurala universala...altfel nu ar mai fi nevoie de avocati... si proces.

6.din nou depinde de cum este administrat procesul de avocat , de partea adversa, de porbe de judecator care conduce sedinta de judecata etc. Poate dura si 10 min , si o ora...
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Va multumesc pentru raspuns, insa mai revin cu niste detalii:

Nivelul procesual este urmatorul: am depus actele inainte de intrarea in vigoare a Codului 2011, a fost un singur termen de judecata la care nu am participat nici eu, nici paratul si care s-a amanat pentru ca asta a cerut paratul (nu stiu pe ce cale). Eu am cerut doar incredintarea, insa banuiesc ca el va cere cel putin program de vizita, daca nu si incredintarea.
Paratul a primit actele cu toate argumentele mele, eu nu stiu ce anume cere (banuiesc).

Eu nu am discutat cu avocatul decat detalii legate de incredintare, in ceea ce priveste vizita, e nevoie din partea mea de alti martori, dovezi etc. Deci daca aflu la acest termen ce anume cere paratul, atunci pot cere amanarea termenului pentru a pregati argumente legate si de vizita ?

Martorii mei in legatura cu incredintarea, nu au fsot citati, nu inteleg de ce.

Va multumesc

Intre timp, am mai clarificat unele intrebari.

Inca ceva: mi-este clar ca procesul nu se termina la acest termen si ca va urma o amanare. Putem cere ca amanarea sa se faca pentru anul viitor. Nu doresc sa-mi incarc Sfintele Sarbatori cu asa ceva si as dori ca si martorii mei sa aiba parte de liniste in luna sarbatorilor.
Ecaterinaa a scris:

Martorii mei in legatura cu incredintarea, nu au fsot citati, nu inteleg de ce.


Pentru ca nici macar nu a fost incuviintata proba.
Mai mult ca sigur, de vreme ce spuneti ca:

Ecaterinaa a scris:

Primul termen s-a amanat pentru a se cita paratul


Aveti avocat? (cam asa ar rezulta din ceea ce ati scris mai sus)
Daca aveti, atunci discutati cu el. Ca doar nu l-ati angajat pe el ca sa-i facem noi treaba. (bunaoara, cum sa va spunem noi sa sprijiniti vopseaua de pe perete de la ora 8, in timp ce avocatul dvs. poate se gandeste sa ceara lasarea cauzei la urma? De unde sa stiu eu ce are el in cap.).

Probabil ca la acest termen se vor propune probe care, oricum, se vor administra la anu'.
(adica exact ceea ce doriti, fara sa cereti vreo amanare pentru alt motiv).

Repet, discutati cu avocatul dvs. El ar trebui sa stie ce s-a intamplat la termenul trecut si ce ar trebui sa urmeze. Noi, in lipsa datelor concrete, incercam sa ghicim. (chiar daca, din experienta, o mai si nimerim).
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
romascanu, moderator
Va multumesc. Am vorbit cu avocatul intre timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probele propuse de reclamant pot fi folosite si de parat? CristescuD CristescuD Reclamantul a propus o anumita proba, iar mie ca si parat imi foloseste in dovedirea unei stari de lucruri acea proba. Pot sa o atasez si eu la doar in ... (vezi toată discuția)
Dosar suspendat si repus pe rol anca33a anca33a Buna seara Am avut proces pentru marirea pensiei alimentare dar datorita faptului ca am ajuns prea tarziu la proces acesta se suspendase,acum vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Citare parat Martonze Martonze Buna seara, In procesul de incredintare minor, s-a admis cererea mamei, tatal biologic depunand cerere reconventionala pentru vizita minor in tara si in ... (vezi toată discuția)