avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Cerere rambursare tva UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Cerere rambursare tva UE

Care este procedura de rambursare tva dintr-un stat membru UE? Am o factura din Italia emisa cu Tva?Cum recuperez acest tva?
Cum se declara ?
Cel mai recent răspuns: AlexT. , utilizator 00:00, 29 Noiembrie 2011
In cazul prezentat de dvoastra trebuie sa fie inreg in ROI pt prestarile de servicii intracomunitare in beneficiul unei pers impozabile nestabilite in Ro, dar stabilite in UE.

Sa zicem cazul unei persoane impozabile care face o deplasare in alt stat UE si achizitioneaza combustibil si diverse. Poate solicita rambursare?

Intradevar pct 49 din norme nu vorbeste decit de "codul de înregistrare în scopuri de TVA al solicitantului".
Nu stiu practic cum functioneaza aceste rambursari, dar mie imi pare normal ca fiscul din statul furnizorului sa faca niste verificari (una dintre ele fiind cea referitoare la valabilitatea CUI). Nefiind inreg in ROI, poate fi tratat ca un neplatitor de tva.

Oricum ceea ce am vrut eu sa punctez in prima mea postare este faptul ca, daca este vorba de o achizitie al carei loc este in RO, pt a beneficia de rambursare tva din statul furnizorului, este nevoie de inregistrarea prealabila in ROI.
cazul prezentat de mine se incadreaza la exceptia de la art. 133, alin 4, lit. a) din codul fiscal, iar astfel de servicii nu necesita inscrierea in ROI si rapoartarea in decl. 390VIES.

de aceea consider ca nu in toate cazurile este necesara inscrierea prealabila in ROI.
In cazul lucrarilor de constr nu trebuie sa se inreg in ROI, dar trebuie sa se inreg ca platitor de tva, prin reprezentant fiscal, in statul in care este situat imobilul.
Gresesc?
daca beneficiarul lucrarilor de constructii montaj este persoana impozabila, firma din romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de tva in italia, persoana obligata la plata taxei fiind beneficiarul in tara sa. (echivalentul art. 150, alin 6 cod fiscal)

daca beneficiarul lucrarilor de constructii montaj nu este persoana impozabila, firma din romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de tva in italia (echivalentul art. 153, alin 4 cod fiscal)

acum revin cu precizarea : de aceea consider ca nu in toate cazurile este necesara inscrierea prealabila in ROI :)




Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare servicii intracomunitare intre neplatitori de t.v.a. schumiholic schumiholic Buna ziua! O intreprindere individuala care este in momentul de fata platitoare de tva vrea sa presteze servicii IT catre o organizatie non-profit ... (vezi toată discuția)
Neplatitor de tva cu ro kerekesmargo kerekesmargo Firma platitor de tva care lunar face achizitii de bunuri si servicii din UE , doreste sa nu mai fie platitor de TVA deoarece cifra de afacere este sub ... (vezi toată discuția)
Am obligatia de a ma inregistra ca platitor de tva ? ga-ga ga-ga buna ziua ! am obligatia pentru a putea emite factura de prestari servicii -construcii montaj in Ue -( beneficiarul este stabilit in Ue el va plati tva ... (vezi toată discuția)