avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorii neachitate la unitati non bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorii neachitate la unitati non bancare

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare legata de niste datorii ale fratelui meu care este decedat din octombrie 2008.
Inainte de nefericitul eveniment avea o factura neachitata la [editat] Romania de prin anul 2002, un credit (bani extrasi de pe un card) la [editat] Retail si un credit facut cu buletinul pentru achizitionarea unui TV prin intermediul [editat]. La [editat] nu a fost platita factura din anul 2002 iar la [editat] si [editat] nu a fost facuta nici o plata din mementul decesului.
Intrebarea mea este daca toate aceste firme sunt sub incidenta legii legate de prescrierea datoriile dupa o perioada de 3 ani? Precizez ca nu stiu daca [editat] sau [editat] sunt unitati bancare sau non bancare.

Multumesc anticipat pentru rabdarea acordata citirii acestui mesaj si pentru un raspuns.
Farfulea Andrei
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: FarfuleaAndrei , utilizator 17:05, 24 Noiembrie 2011
Nu stiu de ce ati avut impresia ca prescriptia se aplica diferit dupa natura creditorului.. bancar sau nebancar. Indiferent de care e, trebuie in timp de 3 ani de la data scadentei sa intreprinda acte ce intrerup acest termen ( sa o determine pe cumanta sa semneze angajamente de plata, o actiune in instanta,somatii etc) pt a-si recupera banii, altfel se prescrie. Ca va suna de la firma de recuperari, nu are vreo insemnatate.
Inca o data va zic ca parintii dvs nu pot fi executati silit.
Ar fi bine sa mergeti la un avocat, ar fi fost si mai bine daca ati fi avut un avocat pana acum, ca daca cumnata dvs ar fi acceptat la notar succesiunea sub beneficiu de inventar sau ar fi renuntat la mostenire, nu ar fi avut vreo problema acum
Multumesc mult pentru precizari.
Am intrebat despre prescriptie pentru ca pe mai multe forumuri am gasit ca aceasta regula nu se aplica si in cazul creditelor bancare.
O sa iau legatura cu un avocat in aceasta privinta sa vad care este parerea dumnealui si daca se poate ceva in acest aspect asa de tarziu (adica dupa 3 ani)
Puteti sa imi explicati mai pe intelesul unei persoane fara nici o idee despre drept ce inseamna "succesiune sub beneficiu de inventar" sau daca se poate renunta la mostenire in mod oficial, adica la notar.

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate plati si dupa moarte?? katy_nicu katy_nicu :( buna ziua.As avea nevoie de un sfat.Fratele meu a facut un credit la banca pt masina(10000ron),iar pe 30 august a decedat in accident de masina. acum banca ... (vezi toată discuția)
Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori? elenadragoi2008 elenadragoi2008 Buna ziua tuturor Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. ... (vezi toată discuția)
Mostenirea unei locuinte cand ai datorii la banci vyctoras vyctoras Buna ziua ! As avea si eu o intrebare.....daca sunt dator la 2 banci si am credite restante( fiind bagat in baza de date ca si rau platnic) , daca la decesul ... (vezi toată discuția)