avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie din partea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie din partea tatalui

Buna ziua. Am o dilema si sper sa ma ajute cineva sa gasesc un raspuns. Tatal meu urmeaza sa cumpere o garsoniera. O data cumparata fratele meu (unicul) si mama vor avea si ei dreptul la o parte din aceasta garsoniera? Tatal meu, dupa ce o va cumpara, intentioneaza sa mi-o doneze mie. Voi avea nevoie si de semnatura celorlati din familie? Vor putea ei la un moment dat sa conteste donatia in timpul vietii tatalui meu sau dupa moartea acestuia?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 13:01, 24 Noiembrie 2011
sa nu v-o doneze. sa o cumpere direct pe numele dvs.
in rest donatia este atacabila
Dacă tatăl dvs. va achiziţiona acea garsoniera, mama dvs. va deveni coproprietară .Astfel, nu vă va putea dona doar tatăl .
Fratele dvs. ar putea ataca evntuala donaţie, dupa deschiderea mostenirii( decesul donatorilor) , pe considerentul încălcării dreptului său la rezerva succesorală, cerînd reducţiunea.
Conform legii, donaţiile nu pot depăşi o cantitate din bunurile donatorului dacă are copii, în raport de numarul lor . În cazul in care trec peste partea disponibila, se reduc la această parte . Reducţiunea se poate cere numai de moştenitorii rezervatări sau moştenitorii acestora .
Va multumesc pentru raspuns. Parintii mei au in posesie in momentul de fata o casa de o valoare mult mai mare decat aceea a garsonierei. Doream donatie si nu vanzare deoarece in momentul de fata eu sunt necasatorita si ne-am gandit ca in felul aceasta in eventualitatea unei casatorii sotul nu va avea nici un drept asupra garsonierei. Este acest lucru adevarat? Ar fi mai bine dupa ce o cumpara sa mi-o vanda decat sa mi-o doneze?
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
alinam2000, utilizator
Cred că ideea colegei ca tatăl să cumepre direct pe numele dvs., este cea mai indicată.În acest fel veţi evita orice complicaţie si veti fi la adăpost de orice posibil conflict .
Într-adevăr, imobilul va rămâne bunul dvs. propriu , dacă vă veţi căsători, în caz că nu veţi opta pentru un regim matrimonial diferit , dintre acelea prevăzute de Noul Cod civil.
Inteleg perfect, problema este ca eu am nevoie ca tatal meu sa o cumpere si nu eu...si de aici toata discutia...eu vreau sa cumpar prin prima casa si pentru asta garsoniera trebuie sa o cumpere altcineva, in acest caz tatal meu si incercam sa descopar cum este mai bine sa o treaca pe numele meu mai apoi(dupa ce eu am terminat cu obtinerea primei care de la stat)...daca prin act de donatie sau prin contract de vanzare cumparare.

Alte discuții în legătură

Mostenire ONU EMIL ONU EMIL Nu vreau sa aduc in discutie "matusa".O sora a mamei mele fara copii si al carei sot a murit cu mult timp in urma vrea sa-si vanda apartamentul si sa se mute ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)
As dori si eu cateva sfaturi :) luminisiumbre luminisiumbre Buna ziua,iata problema mea: 1):Mama mea are 4 fete din prima casatorie(in concubinaj)printre care ma numar si eu...doua surori ale mele,sunt plecate in ... (vezi toată discuția)