avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie mascata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie mascata

Buna ziua,
Ma aflu intr-o situatie dificila deoarece mi-am depus dosarul pentru un credit cu ipoteca in vederea achizitiei unui apartament si ma tem sa nu cad intr-un proces pe tema donatiei mascate. Datele sunt urmatoarele: apartamentul a fost vandut catre proprietarul din acest moment de catre mama acestuia in 1997 pentru suma de 10 mil. (dovada platii nu exista), vaduva in acel moment, dar mai avand inca un copil. Precizez ca mama proprietarului a murit in anul 2010. Acum, succesiune nu s-a facut pentru ca nu mai existau bunuri de mostenit, toate actele sunt in regula d.p.d.v al orcarui notar numai ca doresc sa stiu sub ce forma pot sa ma protejez eu impotriva unui proces intentat de catre sora actualului propietar pe motiv ca poate a fost o donatie mascata.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 14:40, 24 Noiembrie 2011
printr-o declaratie din partea acesteia cum ca are cunostinta de faptul ca pretul fost intr-adevar platit si nu a fost vorba de o donatie deghizata :)
oricum ar fi, daca vanzatorul a decedat, sa demonstreze ca este donatie deghizata se numeste in termeni mai fancy probatio diabolica, adica nu prea are sanse.
Multumesc. Precizez ca actualul propietar are domiciliul in Franta si i-am cerut aceasta declaratie din partea surorii dar mi-a raspuns ca atata timp cat el este propietar atunci el ne va putea da orice declaratie dorim. Nu stiu ce anume sa-i cer pentru ca probabil nu are niciun efect intr-un eventual proces. Dar ce este mai relevant: faptul ca a trecut f mult timp de la data incheierii actului de v/c (1997) sau conteaza ca mama acestora a decedat in 2010?
nu, declaratia respectiva o da sora pentru a avea efectul scontat si a-i fi opozabila acesteia. nu aveti nevoie de declaratie din partea actualului proprietar pentru ca nu doriti sa-i fie opozabila acestuia ci surorii in calitatea ei de mostenitor rezervatar care ar putea demonstra ca vanzarea a fost o donatie deghizata si care ulterior ar putea cere reductiunea. sansele sunt minime ca un asemenea proces sa aiba reusita, dar nu nule intr-adevar.
desigur, discutam strict teoretic, consider si eu ca in speta sunteti suficient de protejat in calitate de dobanditor de buna credinta si fara aceasta declaratie.
dintre cele doua situatii de fapt expuse de dvs, mai relevant este decesul mamei in 2010, pentru ca abia atunci ar fi putut avea un interes si deci pretentii sora proprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare intre mama si sora mea - donatie deghizata? LOREDANAPAU LOREDANAPAU in cazul contractului de vanzare-cumparare a unei jumatati din casa, intre mama si sora mea ,acesta poate fi atacat in justitie ,mama mea de curand a ... (vezi toată discuția)
Revendicare apartament con_adi con_adi Acum zece ani, tatal meu a cumparat un apartament iar in contractul de cumparare-vanzare m\'a trecut pe mine ca proprietar. Relatia dintre mine si tatal meu ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire bandi2 bandi2 buna. am o intrebare... am mostenit prin moartea tatalui si eu si sora mea o parte,(am facut succesiunea la notar)mama,care traieste avand majoritatea.sora mea ... (vezi toată discuția)