avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi autor literatura românã (basme, balade...)
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi autor literatura românã (basme, balade...)

Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca beneficiaza de drepturi de autor acele opere din popor ( gen basme, balade , etc). Daca se pun pe suport informatic (dvd, cd etc) , pot fi acuzata de piraterie? Sora mea este cadru didactic si vroiam sa organizez ptr serbarea de Craciun cateva momente placute plus ceva amintiri. Intentia era sa inminez la fiecare copil prezent cate un dvd care sa contina diferite basme, balade, etc Cred ca benzile desenate intra toate sub incidenta drepturilor de autor, nu?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:08, 29 Noiembrie 2011
Acele DVD-uri cu basme, balade, etc. de cine sunt inregistrate???

Daca dvs. va inregistrati citind acele basme, balade populare, este evident ca neavand autor nu aveti cui sa datorati drepturi de autor.
Sincera sa fiu, nu stiu cui apartin. Sunt copiate dupa internet. Sunt in limba romana. Este foarte dificil sa imi dau seama cine le povesteste. Iarasi, la benzile desenate se aplica direct nu? Spre exemplu Tom si Jerry. Trebuie sa cer autorizare Walt Disney nu?
Daca sunt desene animate romanesti, probabil are drepturi de autor Animafilmul sau cum s-o mai numi acum. Daca sunt doar desene sau diapozitive, drepturile de autor le au desenatorii si editura care le-a publicat initial. Textul lor, neavand un autor clar si fiind publicat de mult, este de domeniul public. Dar daca sunt citite (voce), actorul care citeste sau casa de discuri are drepturile de autor pentru asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor desene animate difuzate public mariwsss mariwsss Buna ziua. Vreau sa imi raspunda cineva, daca pot difuza desene animate intr-o clinica de stomatologie pentru copii, descarcate de pe internet. Desene animate ... (vezi toată discuția)
Posibila incalcare a drepturilor de autor? ipop999 ipop999 Salutare, De cateva luni am un site prin care personalizez tricouri. Toate design-urile fie pe fac personal, fie le cumpar de pe internet de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Un personaj de desen animat Pixelut Pixelut buna ziua, as avea cateva intrebari legate de un contract cu o editura pentru copii, despre anumite drepturi si obligatii, atat ale mele cat si ale ... (vezi toată discuția)