Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca beneficiaza de drepturi de autor acele opere din popor ( gen basme, balade , etc). Daca se pun pe suport informatic (dvd, cd etc) , pot fi acuzata de piraterie? Sora mea este cadru didactic si vroiam sa organizez ptr serbarea de Craciun cateva momente placute plus ceva amintiri. Intentia era sa inminez la fiecare copil prezent cate un dvd care sa contina diferite basme, balade, etc Cred ca benzile desenate intra toate sub incidenta drepturilor de autor, nu?
Sincera sa fiu, nu stiu cui apartin. Sunt copiate dupa internet. Sunt in limba romana. Este foarte dificil sa imi dau seama cine le povesteste. Iarasi, la benzile desenate se aplica direct nu? Spre exemplu Tom si Jerry. Trebuie sa cer autorizare Walt Disney nu?
Daca sunt desene animate romanesti, probabil are drepturi de autor Animafilmul sau cum s-o mai numi acum. Daca sunt doar desene sau diapozitive, drepturile de autor le au desenatorii si editura care le-a publicat initial. Textul lor, neavand un autor clar si fiind publicat de mult, este de domeniul public. Dar daca sunt citite (voce), actorul care citeste sau casa de discuri are drepturile de autor pentru asta.