avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajati fara carte de munca ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajati fara carte de munca ?

Buna seara! O persoana care s-a angajat la 1 ianuarie 2010 intr-o institutie publica a solicitat cartea de munca, dar i-a fost comunicat faptul ca nu mai exista carti de munca. Cum i se va calcula pensia, in cazul in care va ajunge la acea varsta? Unde se stocheaza informatiile despre unde, cat si cum a lucrat daca acesta informatii nu mai sunt trecute in cartea de munca? S-ar putea trezi vreodata ca nu poate demonstra ca a cotizat la fondul de pensie? Cum te poti feri de aceste neplaceri? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 24 Noiembrie 2011
Se poate demonstra activitatea acestuia:
- cu adeverinat de vechime eliberata de catre angajatir
- cu certificatul de stagiu de cotizare emis de Casa de Pensii

Salaraitul are dreptul sa solicite angajatorului o copie certificata de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind inscrierile referitoare la persoana sa.
1. Incepand cu data de 01.04.2001 fiecare angajator emitea si transmitea declaratiile lunare nominale lapensii, sanatate si somaj unde se tine evidenta stagiilor de cotizare.
2. Dupa incetarea raporturilor de munca la un angajator fiecare persoana poate solicita de la acesta o adeverinta de vechime.
3. Orice persoana poate solicita (contra cost) de la Casa de Pensii o adeverinta cu stagiul de cotizare si astfel poate verifica toate perioadele in care a contribuit la pensie.
Calculul pensiei se va face pe baza declaratiilor facute de angajator, la Casa de Pensii si ITM (REVISAL). In mod sigur riscul acesta exista, insa este putin probabil sa se produca.
Calculul pensiei nu are nicio legatura cu Revisal-ul ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul vechime pensie dupa revisal sorineldobre sorineldobre Dupa decembrie 2010 cartea de munca a devenit caduca . in continuare angajarea se face pe baza de Revisal . Intrebare : daca fac varsta de pensie pt. perioada ... (vezi toată discuția)
Carte de munca crislor crislor am lucrat la o societate cu prorgam de 8 ore cu carte de munca , am mai lucrat o perioada de 4 ani si la alta firma cu program de 2 ore zilnic am avut stat de ... (vezi toată discuția)
Carte de munca sau contract individual? ionela_ionela35 ionela_ionela35 Buna ziua. Daca ne vor da cartile de munca acasa unde se vor inregistra anii de vechime lucrati in munca si cum vom face dovada peste anii, vechimea in munca, ... (vezi toată discuția)