avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Se poate face diminuare capital social si cesiune ...
Discuție deschisă în Executare silită

Se poate face diminuare capital social si cesiune parti sociale la un SRL avand in vedere ca persoana care este asociat in firma respectiva este in executare silita (suspendata temporar) la un credit ipotecar ?

Buna seara!

Am intrat in executare silita cu un imobil luat prin credit ipotecar pe persoana fizica. Am ajuns la o intelegere sa platesc in rate totusi creditul declarat integral scadent (mentionez ca imobilul respectiv valoreaza aprox. ½ din valoarea creditului, deoarece a fost cumparat in anul 2008 cand preturile erau ridicate). Executarea s-a suspendat deocamdata. Pe de alta parte, sunt asociat intr-un SRL cu procent de 80%. As dori sa diminuez capitalul social pentru a acoperi pierderea contabila reportata (anii 2008-2010) Capitalul social este de 100000 RON, iar pierderea contabila de cca.120000 RON. Luand in considerare elementele prezentate, se poate aprecia ca sunt incalcate in vreun fel drepturile creditorilor (din cate am auzit, creditorul poate vinde partile sociale ale asociatului, pentru a isi recupera o eventuala datorie) prin aceasta reducere a capitalului social? Ponderea partilor sociale detinute de mine ramanand aceeasi, adica de 80%. Stiu ca exista un termen de 2 luni in care se poate contesta Hotararea AGA privind reducerea capitalului social. Daca nu se contesta in acest timp de 2 luni, poate banca creditoare sa atace ulterior acest act (si sa aiba eventual sorti de izbanda) sustinand ca ii sunt incalcare drepturile de creditor (in calitatea sa de creditor al persoanei fizice; aceasta persoana avand calitatea de asociat in acel sRL) ?

Iar, a 2 –a intrebare ar fi: faptul de a cesiona din partile sociale care le detin in acest SRL poate fi anulat sau considerat ca incalca drepturile creditorilor ? Aici avand in vedere faptul ca respectiv banca creditoare nu ar recupera integral imprumutul (acordat catre mine ca pers. Fizica) la o eventuala vanzare a imobilului prin licitatie, ci ar ramane o diferenta de plata care nu a fost acoperita de garantia imobiliara.

Va multumesc !
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
amb35, utilizator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 18:11, 7 Decembrie 2011
Stimate domn, creditorul dvs ( banca) nu va poate urmari partile sociale ce le detineti in S.R.L.. Societatile cu raspundere limitata sunt societati de persoane, nu de capitaluri. Daca aveati actiuni ( deci un S.A.) atunci banca va putea urmari actiunile. In cazul dvs , banca poate sa va urmareasca dividendele ce le obtineti din societate.

av. Bostina Elena
Va multumesc pentru raspuns.

As dori totusi sa fiu sigur de urmatoarul aspect. Am inteles ca este inadmisibil sa se puna poprire pe partile sociale detinute la un SRL pe timpul duratei societatii, insa am retinut ca poprirea se poate institui asupra partilor sociale ce sunt cuventie asociatilor prin dizolvarea societatii (conform Art.66 alin.2 din Legea 31/1990). Deci, intrebarea mea ar fi: daca in timpul duratei societatii se instituie o poprire aspura partilor sociale ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare, mai pot face cesiune de parti sociale ulterior acestei popriri ?

O seara buna tuturor !
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
amb35, utilizator
Evident ca in aceasta situatie nu se mai poate efectua cesiunea partilor sociale. O executare de acest gen este foarte rar intalnita in practica.
Va multumesc pentru raspunsurile clare si precise.
Buna seara!

As dori sa mai intreb ce inseamna aceasta poprire, pe care banca ar institui-o asupra partilor sociale detinute de asociat intr-un SRL, in calitatea sa de debitor persoana fizica?
Am inteles ca banca nu are dreptul sa vanda aceste parti sociale, insa ce urmari are o astfel de poprire (pana la o eventuala viitoare lichidare)? Este doar o indisponibilizare a lor, in sensul ca eu nu pot sa le vand sau sa le cesionez si nimic altceva ?

Ideea principala este daca pot sa imi vad linisit de activitate si pot sa imi cumpar o masina sau altceva necesar derularii activitatii societatii, fara sa fiu asaltat in permanenta de banca in calitatea mea de asociat al SRL-ului. Insa, daca banca poate sa determine in vreun fel dizolvarea firmei sau poate sa atace si sa nu pot la un moment dat sa imi desfasor activitatea, prefer sa renunt de acum si sa ma angajez; am inteles ca, in acest ultim caz, banca poate lua un procent de 30% din salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare s.r.l. cu datorii marius d marius d sunt asociat unic si administrator unic al srl-ului care are datorii la stat -tva, cas, etc 1. pot sa vand srl-ul la persoana fizica ?( cesiune toate partile ... (vezi toată discuția)
Recuperare credit prin atacare cesiune srl ? muku muku Datele sunt urmatoarele -credit luat pe pers fizica neachitat -nu exista bunuri (case, masini, alte valori) -nu este casatorit, nu are copii -nu este ... (vezi toată discuția)
Poprire ps cedate, cesiune neinregistrata la rc ContSters79137 ContSters79137 in cadrul unui SRL se face o cesiune, in 2006, de la cedentul A catre cesionarii B si C, fiind astfel cesionate toate partile sociale. din diverse motive, ... (vezi toată discuția)