Am o mare nelamurire si va rog sa ma lamuriti, apelez la cei care administreaza asociatii de proprietari, presedinti sau contabili sau care au avut de-a face cu documentele unei asociatii. Eu am citit Legea 230 din 2007 si nu am gasit un raspuns la ceea ce ma intereseaza.
Pe scurt: in luna mai s-a montat un apometru pentru noua asociatie de locatari dupa ce, cel vechi a fost furat. Manopera a fost aprox. 1000 lei si apometrul in jurul a 300 lei. Nu va retin sa va explic de ce mereu am avut dubii in ceea ce priveste acest furt, dar mi-am propus sa ii cer administratorei cu prima ocazie facturile primite si chitantele cu care s-au achitat.
Pe data de 21 nov am ajuns eu la administratie sa platesc intretinerea pe octombrie si am rugat-o sa-mi arate facturile si chitantele pentru inlocuirea apometrului (manopera si apometru). La inceput mi-a zis ca au fost achitate, deci nu am treaba eu cu asa ceva, apoi a cedat si mi-a aratat factura de manopera care corespundea cu suma respectiva si chitanta pentru achitarea facturii. Chitanta era pentru 1/2 din suma facurata si a zis ca restul urmeaza sa achite cand vor fi bani. Si mi-a mai aratat un desfasurator sau ce o fi fost in care acea diferenta de plata era scrisa cu rosu. Mi-am inchipuit ca probabil unii dintre membrii asociatiei au restante si ca sa reuseasca sa nu ne intrerupa caldura a preferat sa plateasca furnizorul de energie termica. Chitanta respectiva are data de 20.09.2011. Uitandu-ma pe listele afisate (pe care le am tras la xerox ca nu aveam ce face) vad ca nu avem nici o restanta, ba chiar la rubrica restante apare -98,82 lei. Cand nu are rest multi cerem chitanta pe suma care o avem la noi si se regleaza luna urmatoare. De asemenea la niciun apartament nu apare restanta. Intrebarea mea este daca asa se procedeaza legal. Normal mi s-ar fi parut ca daca eram restieri unui furnizor sa se evidentieze suma la fiecare apartament cat si la total restante, dar cum nu ma pricep la contabilitate sau la administrarea asociatiilor de proprietari va rog sa ma ajutati.
Multumesc!
Nu, nu este normal ceea ce sustineti dumneavoastra.
Daca exista restante catre furnizori, ele apar in contabilitatea asociatiei, adica in fisa de cont a furnizorului respectiv, care contine totalul sumelor facturate si totalul sumelor achitate. Deci nu au nicio legatura sa apara in listele de intretinere.
Ciudat este ca nu aveti niciun restantier in bloc, daca am inteles bine, dar, totusi, exista restante fata de furnizori...
Ma scuzati ca insist asupra aceluiasi subiect: inseamna ca eu am vazut fisa de cont care arata ca asociatia are restante de plata pentru furnizorul de apa. Si daca nu exista nici un restantier (asta e situatia afisata pe listele de intretinere si este reala pentru ca suntem asociatie de proprietari pe o singura scara cu doar 8 apartamente si platim toti la timp ca sa nu ne opreasca caldura, apa, etc...), sa inteleg ca administratora are voie sa foloseasca banii cum vrea ea pana are chef sa achite restanta respectiva? Sau trebuie sa o depuna macar in termen de 2-3 luni de la momentul in care deja a incasat banii? Am avut acum 10 ani un administrator care 'a fugit cu banii' si procesul + recuperarea pagubei a durat ani de zile, timp in care ba ne oprea apa, ba caldura si de aceea am facut un efort si am infiintat o noua asociatie, ca sa nu se mai repete.
@virgil1968
Inteleg ca 1/2 din factura furnizorului (suma inscrisa in chitanta) s-a inclus in lista de plata?
Urmeaza ca restul de 1/2 din factura sa se includa in lista urmatoare si sa se achite furnizorului.
Factura inscrisa in evidenta contabila a asociatiei =fisa furnizorului, s-a convenit probabil cu furnizorul sa fie achitata in doua transe. Prima transa ati regasit-o in lista de plata , a doua urmeaza.
Nu am inteles de ce a spus ca diferenta o va achita cand vor fi bani. Nu mi-e clar despre ce vorbiti: apa sau incalzire. Suma de 98,82 lei apare la fiecare apartament sau este totalul pe lista?
@dania50
Fiecare factura are o data scadenta pentru achitare. Administratorul trebuie sa o achite in termen, altfel se percep penalizari. Daca sunteti sigura ca administratorul plateste cand are chef, probabil ca penalizarile le mascheaza repartizandu-va factura in totalitate (inclusiv penalizarile) drept consum curent.
@virgil1968 si @dania50, care par a fi aceeasi persoana, incearca sa faca unele corelatii, unele legaturi dar nu prea reusesc sa explice.
Asa ca inainte de a avea suspiciuni este bune sa ne documentam bine.
Faptul ca in fisele de evidenta a furnizorilor apar sume neachitate catre acestia, soduri creditoare, nu inseamna neaparat ca trebuie sa apara si restante pe lista de plata afisata la asociatie.
Va dau un exemple reale.
Am modernizat un lift, in iunie 2011 si-am incheiat contract cu firma conform caruia aceasta ne-a facturat 25000 lei. Aceasta suma a fost repartizata proprietarilor pe lista de plata imediat si-acestia au achitat sumele repartizate in 3-4 luni. Pe lista afisata in luna octombrie nu mai apare nici un restantier. Dar in fisa furnizorului asociatia este creditata de prestator, adica apare ca asociatia este datoare prestatorului cu suma de 16.000 lei, pentru ca s-a convenit, prin contract, achitarea sumei in 12 rate, in 12 luni. Asadar asociatia nu are restante, ci are de plata ratele convenite si are in contul bancar suma de 16.000 lei incasata de la proprietari.
La fel de bine poate fi o situatie exact opusa. Pe lista de plata afisata in 18 noiembrie figureaza ca fiecare proprietar are de plata apa (conform consumului fiecaruia) totalizand, de exemplu 5.000 lei. In aceeasi zi in fisa furnizorului soldul este "zero" pentru ca asociatia a achiat furnizorul de apa in data de 15 noiembrie (cu 3 zile inainte de afisarea listei) din fondul de rulment.
Tot pe lista apare ca fiecare proprietar este dator cu cotele aferente cheltuielilor salariale, totalizad pe asociatie 4.000 lei. Ori in contabilitate, in fise, aceste salarii sunt deja achitate in data de 5 noiembrie si-au ramas de virat la buget doar impozitele si contributiile ce se vor achita pana in 25 noiembrie, conform legii.
Asa ca nu se pot face speculatii si nu este cazul sa suspectam de nereguli fara a verifica, dar mai ales fara a sti cum functioneaza gestiunea si contabilitatea unei asociatii ca si a oricarei persoane juridice.
Oricum, este bine ca va intereseaza, ca sunteti atenti, vigilenti si discutand cu presedintele si administratorul asociatiei va puteti convinge daca gestioneaza bine banii dumneavoastra. Iar vor simti ca sunt verificati, stimulandu-i astfel sa aiba grija si mai mare de modul de gestionare a activitatii asociatiei.
Penalizari
soryina
buna ziua.la asociatie azi 17.02.2010 ni s-au adaugat penalizari de pe anul 2009.Nici un locatar nu a fost informat vreodata de existenta acestor ... (vezi toată discuția)