avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DESPRE PENSIA DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DESPRE PENSIA DE INTRETINERE

Pentru copilul pe care-l am din prima casatorie-o fata,conform legii,am fost obligat la plata unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor,dar nu mai tarziu de 26 de ani(conform sentintei jud.).Fata este in varsta de 20 de ani si anul acesta a terminat liceul ,dar nu a promovat examenul de bacalaureat nici in cea de-a doua sesiune.Din Legea invatamantului nr.48/1995 art.15 (republicata cu modificari si completari ulterioare) stiu ca in baza certificatului de absolvire ,copilul are acces la invatamant postliceal(,,elevul dobandeste portofoliul personal pentru educatie permnenta’’).Pana la momentul de fata,nu si-a depus dosar pentru somaj,motivand ca vrea in continuare pensie de intretinere si nu si-a gasit si nici nu are de gand sa-si gaseasca vreun loc de munca pe undeva.Am asteptat rezultatul celei de-a doua sesiuni a examenului de bcalaureat,dupa care am introdus actiune in vederea sistarii pensiei de intretinere,considerand ca atata timp cat nu va trece de aceasta bariera nu are cum sa urmeze o forma de invatamant superior . Intre timp copilul a depus la dosarul care se afla pe rol o adeverinta prin care arata ca urmeaza un curs de ,,Inspector(referent)’’ resurse umane la o,, Scoala Comeciala si de Servicii’’ in perioada NOIEMBRIE 2011-IANUARIE 2012, cu scopul vadit de a ma determina la plata pensiei alimentare in continuare.Considerati ca ,aceste cursuri pe care le pot face oricine in tara asta,ii da dreptul la a mai primi pensie alimentara in continuare? Cand instanta face referire ca pensia trebuie platita pana la terminrea studiilor(care studii?).Deoarece Legea invatamantului nu mi se pare explicita –pentru astfel de cazuri ,nu se da nastere la interpretari?Va rog tare mult sa ma lamuriti,pentru ca eu nu cred ca a face un curs, doua ,trei ,zece cursuri unul dupa altul(care nu stiu cat ii califica pe acesti copii-mai ales pe cei care nu au fost in stare nici macar bacalaureatul sa-l ia)ii da dreptul la a mai primi pensie alimentara in continuare.Indiferent de raspuns,ca va fi sau nu in favoarea mea,eu va multumesc anticipat.Dar concluzionand ,mie nu mi se pare corect .
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:48, 25 Noiembrie 2011
Da, atata vreme cat acele cursuri sunt ACREDITATE sunteti obligat la plata pensiei de intretinere.
Am inteles d-le avocat si va multumesc inca odata.Si uite asa s-a reformat invatamantul romanesc.Ce-am ajuns.Rusine sa le fie.
Nu are nimic de-a face reforma educatiei cu cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pensie alimentara andreipop_2013 andreipop_2013 Buna ziua. am citit la un articol prezentat la dvs pe forrum,,ca exista exceptii in ceea ce priveste plata pensiei alimentare. Fata a in curand are 19 ani ... (vezi toată discuția)
Continuarea studiilor???? vio10bv@gmail.com vio10bv@gmail.com Buna ziua, Spuneti-mi va rog in ce conditii o persoana se considera ca se afla in continuarea studiilor? Daca nu a absolvit liceul, adica nu a sustinut ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara lili5 lili5 Unul din cei 2 copii ai parintelui platitor PA a implinit 19 ani si a terminat liceul. Parintele copilului in continuare indreptatit a primi pensia alimentara ... (vezi toată discuția)