avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitatea cererii de referinte despre un posibil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitatea cererii de referinte despre un posibil angjat

Am un prieten care s-a prezentat la un interviu pentru un posibil nou post. La interviu a fost intrebat despre actualul loc de munca, pozitia ocupata, responsabilitati, etc. La cateva zile de la interviu sefii de la actualul loc de munca au inceput sa-i faca zile amare, i-au dat sarcini de servici noi. A rabufnit si in urma unei discutii cu actualul angajator acesta i-ar fi raspuns "ca nu este obligat sa dea referinte pentru oricine care doreste sa -si caute alt loc de munca......". Tensiunea a crescut atat de mult la locul de munca incat a fost nevoit sa-si dea demisia. Precizez ca la interviu nu i s-a specificat necesitatea vreunei scrisori de recomandare sau acordarea de referinte de la actualul angajator. Ce poate sa faca ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:43, 6 Octombrie 2008
Sa clarifice situatia cu actualul angajator.

Revin cu cateva precizari:
Am recitit mesajul si am observat ca prietenul dvs. si-a dat deja demisia.
Daca a demisionat, raporturile cu actualul angajator fiind pe cale de a se incheia pe picior de razboi, nu prea vad cum i-ar da referinte favorabile.
Daca la postul nou nu i s-a cerut recomandare sau referinte de la actualul angajator, nu are de ce sa isi faca probleme.

Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
Angajatorul crede intotdeauna ca ii face o favoare unei persoane ca o angajeaza si nu suporta sa plece dupa aceea la alt loc de munca. Nu stie ca un om nu este obligat sa lucreze sau sa nu lucreze la un loc de munca, oricare ar fi acesta. Angajatorul nu este constient ca salariatul este cel care ii aduce profit, prin munca lui, si ca el trebiue sa faca tot ce este posibil sa-l mentina in firma lui. Dar daca salariatul nu vrea, indiferent de motive, exista posibilitati legale sa plece. Si atunci angajatorul, neputand sa-l retina, ii face tot felul de sicane, cum ar fi aceea ca nu ii da scrisoare de recomandare (referinte). In aceasta situatie este mai bine fara aceasta scrisoare in care poate sa scrie multe neadevaruri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat sa-ti tragi la sorti locul de munca noxaro noxaro Buna ziua sau salut...cum e mai bine Am urmatoarea intrebare si dilema in acelasi timp, si sper ca poate cineva de aici ma poate lamuri. Firma la care ... (vezi toată discuția)
Demisie ca la carte nicoletabr22 nicoletabr22 Buna ziua, Angajatoul la care lucrez e putin mai mult decat special. Are unele particularitati pe care nu le-am intalnit in alte firme. Cred ca ... (vezi toată discuția)
Sanse de angajare ava_b ava_b Buna ziua, Ce sanse de angajare are o persoana care are trecuta in cartea de munca ca i-a fost suspendat Contractul de munca pt cercetare disciplinara , ... (vezi toată discuția)