avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nereguli in firma:nu primim salariul in mod corect
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nereguli in firma:nu primim salariul in mod corect

Buna ziua.Inca o data am nevoie de ajutorul dvs.Firma unde lucrez eu are multe nereguli,dar se pare ca nimeni nu face nimic.Aceasta firma are un sediu,unde lucreaza directori,asistenti,secretare,dar are si magazine unde sunt lucratorii comerciali(pe care cei de la sediu ii manipuleaza cum vor ei).Sa va dau un exemplu.Noi am semnat in contract ca lucram 8h/zi 40h/sapt=adica aprox 21 zile pe luna.Salariul unui lucrator comercial este de 960ron in mana.Dar luna de proba se plateste cu doar 500ron.De aici apar si problemele.Un nou lucrator comercial vine(de ex)pe data de 22.08.2008.Normal ar fi trebuit ca la data de 22.09 sa primeasca salarilu de proba adica 500ron si de pe 22 pana pe 01.10 sa primeasca salariul normal.Cum se calculeaza salariul pt zilele ramase din luna?In mod normal:se imparte salariul de 960 la zilele lucratoare dintr-o luna,respectiv 960/21=45,7 apoi aflam cat luam pe zi si inmultim cu zilele ramase adica 45,7 x 8 zile de salariu normal =365.Avem doua noi angajate pe acest post care au primit mult mai putin decat li se cuvenea in mod legal si au mers la sediu,iar seful de la personal le-a spus ca salariul de baza se imparte la 30 zile(cate zile are luna).Cum este posibil sa le pacaleasca asa pe fata cand pe contract scrie clar 8h/zi,40h/sapt =21zile.
Noi avem acest contract,cum va spuneam pe 8h/zi 40h/sapt.Nu scrie nicaieri de 21zile lucratoare,dar dupa calculul meu asta reiese.
In schimb noi lucram 6h/zi de luni pana vineri in fiecare luna,iar 2 weekenduri pe luna lucram 12h/sambata+12h/duminica.Adica in nici un caz ce scrie pe contract.
Multe dintre noi,angajatele abia am iesit "de pe bancile scolii",probabil acest lucru ii avantajeaza pe ei sa faca ce vor cu noi,cu gandul ca nu cunoastem legile.
Va rog sa spuneti daca am calculat corect.Eu la randul meu am avut aceesi problema cu ei cand m-am angajat si m-am dus tot la seful de personal sa imi explice de ce primisem mai putini bani.Si facand conversatie cu mine,i-am strecurat in discutie ca sunt la drept la facultate si cunosc cate putin din codul muncii.Si fara sa imi calculeze ceva de fata cu mine si-a cerut scuze ca a fost ocupat si de aceea a gresit si ca o sa primesc restul de bani.
Acum noile mele colege nu au indraznit sa comenteze.Dar nu se poate asa ceva.La ITM daca mergem si se afla vom fi date afara.Asa am auzit ca au patit unele fete.
Eu sunt angajata din luna ianuarie a acestui an.Mi-am luat concediu fara plata deoarece nu au vrut sa imi dea din zilele care le meritam din concediul de odihna.Deoarece aveam mare nevoie,mi-am luat fara plata.Mi-au dat intr-un final pe luna septembrie.Si acum ca m-am intors am sunat la personal sa intreb daca mai pot peste o luna,doua,sa imi iau 5zile de odihna.Mi-au spus ca dupa ce am fost singura din toata firma care am indraznit sa imi iau concediu fara plata,mai am tupeu sa cer si 5zile din concediul de odihna!?Am spus ca e dreptul meu legal ca am dreptul la cel putin15zile.Stiti ce mi-au spus?Ca sunt "tare in clanta"-expresie de sef de personal.Si ca nu mai vad nici o zi de concediu,dar ca mi le plateste in ianuarie.De ce?Si cum?Impartind tot la 30 zile sa iau mai putin?
O alta problema.Vroiam sa imi fac un card avantaj.Si am primit un raspuns negativ din partea lor.Din cate stiu eu sunt obligati sa imi dea orice adeverinta care atesta ca sunt angajata la ei.Dar ei nu si nu.Si ca daca nu imi convine sa ma duc sa vb direct cu patronul.Ce mai pot sa fac?
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2008
looly, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 03:07, 6 Octombrie 2008
Chiar daca nu rezulta din contract fiecare luna se caracterizeaza prin anumite zile lucratoare,numai ca dv. lucrati si in week-end asa ca media saptaminala sa nu depaseasca 40. iar in contracxt scrie 21 zile pe saptamina. Pentru sumele de bani pe care nu le-ati incasat puteti face actiune in instanta, termenul fiind de trei ani.
Dreptul la concediu de odihna este garantat salariatului si trebuie efectuatat pe anul in curs, numai in cazuri exceptionale in anul urmator sau compemsat in bani. El poate fi luat si fractionat asa ca faceti cerere in acest sens la conducere.
Aa obligatia de a va elibera adeveriunta ca suntei angajatul lor, faceti o cerere in acest sens aratinds ca in caz contrar va veti plinge organelor competente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical functie de tipul programului de lucru silviu1975 silviu1975 Buna ziua, Fapt concret: sotia beneficiaza de CM din 1 Iunie 2013 pana in 7 Iunie 2013. De la Departamentul HR a primit raspunsul ca \\"nu-i ies nr de ore ... (vezi toată discuția)
Preaviz demisie elelauraa elelauraa Buna ziua! Lucrez in domeniul turismului 12h/zi 2 zile si 2 zile libere si doresc sa imi dau demisia, deoarece sunt pusa sa fac si alte munci inafara celei ... (vezi toată discuția)
Contract de munca ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna ziua va rog mult sa ma lamuriti intr-o problema legata de locul de munca.M-am angajat la o firma particulara in data de 2 mai (am semnat contractul de ... (vezi toată discuția)