Fapt concret: sotia beneficiaza de CM din 1 Iunie 2013 pana in 7 Iunie 2013. De la Departamentul HR a primit raspunsul ca "nu-i ies nr de ore de lucru (160) deoarece: - - programul de lucru este "12 cu 24; 12 cu 48"
- sotia trebuia sa lucreze in 1 si 2 Iunie (12h+12h) si in 5 si 6 Iunie (12h + 12) -> adica in total 48h
- iar plata CM se face doar pentru zilele lucratoare de Luni ~ Vineri, adica 5x8=40h
Deci, sotiei ii lipsesc 8 ore. Mai mentionez ca, datorita programului de lucru, sotia beneficiaza de 16h suplimentare (asa reiese din organizarea schimburilor).
Atunci, cele "8h lipsa" pot fi luate din suplimentare sau trebuie luata 1 zi (8h) de concediu de odihna?
Nu exista nici-o legatura intre programul de lucru si plata concediului medical.Conform art. 68 din Normele de aplicare ale OUG 158/2005,baza de calcul a indemnizatiilor de concedii medicale se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Numarul de ore lucratoare din luna nu este realizat si nu are nici o legatura cu indemnizatia de concediu medical.
Angajatorul poate aplica art.122 din Codul muncii:
ART. 122
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
Din concediul medical se platesc doar zilele lucratoare, deci vor fi 5 zile.
OUG nr.158/2005:
ART.10
.....
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.