avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită concurs de executari - norma imperativa?
Discuție deschisă în Executare silită

concurs de executari - norma imperativa?

Buna ziua tuturor

Ridic urmatoarea problema: date fiind prevederile art.136(9) Cod de procedura Fiscala, apreciati ca aceste sunt imperative?

Codul de procedură fiscală
ART. 136
(9) În cazul în care asupra aceloraşi venituri ori bunuri ale debitorului a fost pornită executarea, atât pentru realizarea titlurilor executorii privind creanţe fiscale, cât şi pentru titluri ce se execută în condiţiile prevăzute de alte dispoziţii legale, executarea silită se va face, potrivit dispoziţiilor prezentului cod, de către organele de executare prevăzute de acesta.


In concret, executorul bancar continua executarea in ciuda acestor prevederi legale avand o comunicare de la executorul fiscal prin care, oarecum i sa da acceptul, in sensul ca i se comunica sa fie si Finantele luate in considerare la o eventuala distribuire de sume...

1. Au procedat corect cei doi executori?
2. Apreciati ca asupra unei norme cu caracter imperativ cuprinsa intr-o norma speciala se poate conveni?
3. Este legala o astfel de executare sau nula absolut?

Nu am gasit deloc practica pentru aceasta situatie doar doctrina... foarte putin.

Multumesc!
Din dispozitiile Codului de proceudura fiscala rezulta ca executarea sislita se face conform dispozitiilor acestuia, respectiv de executorii fiscali. Dat fiind natura juridica a acestei norme, care fara indoiala este imperativa, consider ca nu atrage nulitatea abosilta ci nulitatea relativa daca cel interesat dovedeste o vatamare care nu poate fi inlaturata altfel. Ori in situatia in care exista acceptul executorului fiscal, urmeaza a se avea in vedere executarea si mai ales distiriburea sumelor, asa cum este reglementata de art. 170 din cod, numnai o asemenea nerspectare ar fi lovita de nulitate absoluta.
Da, prevederea este imperativa iar executarea va fi continuata de conform art.136 c.proc.fisc.
Dar, exista un dar intodeauna, acest lucru inseamna conexarea dosarelor de executare silita. Lucru care scapa administratiei financiare, si pe care onorata administratie trebuie sa il ceara instantei daca il doreste.
Asupra acestei conexari se pronunta instanta care prin incheiere se va pronunta si asupra cheltuielilor de executare efectuate pana in momentul conexarii indice 4 alin.2 c.proc.civ.
Astfel, oricare din partile interesate poata sa faca aceasta cerere de conexare.
C.proc.fisc. nu are prevederi asupra procedurii de conexare a dosarelor de executare asa ca se vor aplica prevederile c.proc.civ. cu respectarea art.136 c.proc.fisc.
Pentru debitori care oricum vor trebui sa plateasca este cred eu mai bine, pentru ca la serviciul de executare silita al administratiei financiare intotdeauna poti gasii vicii pentru intarzierea executarii, ceea ce aduce pentru debitor castig de timp, pentru o mai buna repozitionare din punct de vedere financiar, cu atentionarea ca majorarile si penalitatile cresc in continuu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conexare executare ContSters221975 ContSters221975 o executare pe acelasi imobil, inceputa de doi creditori la acelasi executor poate fi conexata si de executorul investit sau doar de instanta.. intreb:hm: ca ... (vezi toată discuția)
Articolul168 alin.2 din o g 92din2003 BercuciIulian BercuciIulian La ce se refera articolul daca a fost formulat intr-un titlu executoriu ? (vezi toată discuția)
Conexarea executarilor Bogdan121 Bogdan121 Buna. Recent am formulat o cerere de conexare a executarilor silite in conformitate cu Codul de procedura civila in vigoare, dorind sa conexam dosarul ... (vezi toată discuția)