avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizita cu luare de la domiciliu, copilul se ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizita cu luare de la domiciliu, copilul se opune...

Buna seara

Va rog sa ma ajutati cu o informatie: ce se poate face in cazul in care copilul reactioneaza 'negativ' atunci cand tatal vine sa-l ia pe durata programului de vizita stabilit de instanta (plange, nu vrea sa plece de langa mama)? Poate mama refuza sa il incredinteze tatalui? Daca raspunsul este pozitiv va rog sa imi spuneti si baza legala. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:45, 6 Octombrie 2008
Poate ca solutii s-ar gasi, insa nu cred ca ati dori sa traumatizati copilul. Este dorinta lui! Eu zic sa asteptati sa treaca timpul, sa incercati sa discutati cu el, sau sa consumati orele din programul de vizitare si in prezenta mamei, cel putin o perioada. Poate ca minorul are motive, intemeiate sau nu, sa va refuze. Copiii sunt delicati si trebuie sa va inarmati cu rabdare.
Cat priveste ipoteza ca mama ar refuza sa-l "incredinteze tatalui", ar trebui sa detaliati putin. Sa inteleg ca mama ar influenta negativ copilul, ca ar fi autorul moral al acestui refuz? Nu ne-ati spus si ce varsta are minorul.
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
ContSters53919, utilizator
Din fericire nu sunt nici mama nici tata in acest caz.
Copilul are 1 an si jumatate si pur si simplu nu vrea sa plece cu tatal, pe care il cunoaste foarte putin. Tatal refuza categoric sa petreaca timpul acordat de instanta impreuna cu mama copilului. Copilul plange si este speriat cand acesta il ia de langa mama, o reactie probabil normala la varsta lui. Mama nu are cum sa il influenteze, copilul e prea mic pentru asa ceva. Intrebarea este daca in conditiile acestea poate sa refuze sa il incredinteze tatalui si care ar fi baza legala. Multumesc.
Pentru ca mama sa nu aiba surprize neplacute (plangere penala pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti), cred ca ar fi indicat ca aceasta sa se adreseze instantei pentru schimbarea modalitatii in care tatal poate avea legaturi personale cu minorul. Mai exact, mama poate solicita ca tatal sa aiba legaturi cu minorul doar in prezenta mamei, sau la domiciliul acesteia. Este o varianta.
Deci nu exista nici o cale de a nu obliga copilul sa plece impotriva vointei lui?
nuuuuuuuuu, numai prin instanta.
daca programul impune vizitele tatalui numai in prezenta mamei dar tatal il ia ca sa fie singur cu copilul, atunci este fapta penala-nerespectarea unei hot. judecatoresti.


av. vasilescu

Alte discuții în legătură

Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului ZorbaGrecu ZorbaGrecu Buna seara Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual : Art. 379 (1) [i]Reţinerea de ... (vezi toată discuția)
program de vizita minor, probleme vivian977 vivian977 La procesul de fond instanta solicita sa asculte minorul. La iesire minorul merge in bratele tatalui (domiciliul este la mama), ce fac in aceasta ... (vezi toată discuția)
Vizitare minor claudiu40 claudiu40 In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel ... (vezi toată discuția)