claudiu40 a scris:
In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel incat el uita complet de existenta mea si astfel eu nu ma pot intalni cu el.Cand am intrebat-o de ce nu-l lasa la mine ea a motivat ca minorul nu vrea, si ca sentinta judecatoreasca o obliga doar pe ea sa-l lase la vizita si in caz ca minorul nu vrea eu nu am ce face. Intrebarea mea e: In urma hotararii judecatoresti cu privire la programul de vizitare eu pot sa iau copilul acele ore peste vointa ei si a minorului? Sau programul de vizitare o obliga doar pe ea sa-l lase, si daca minorul nu vrea mie nu-mi ramane decat sa-l vad cand iasa de la scoala si se urca in masina ei? Multumesc.
concret ce varsta are copilul?
oricum nu este un aspect excesiv de relevant, dar este greu intradevar sa determini un minor de 15-16 ani sa vina in vizita la un tata pe care din varii motive nu doreste sa-l vada.
Daca varsta este semnificativ mai redusa este o sansa crescuta ca minorul sa fie influentat cu rea vointa de mama copilului si practic se opune cultivarii unei relatii personale dintre copil si dvs (caz clasic).
Sunt mai multe lucruri care puteti sa le faceti pentru ca aveti acest drept garantat de lege si o hotarare judecatoreasca care faciliteaza exercitarea acestui drept. Puteti apela la un executor judecatoresc, dar este o solutie care s-ar putea sa nu va aduca un beneficiu concret intrucat copilul clar influetat de mama va putea declara in fata acestuia ca nu doreste sa efectueze vizita si acest lucru va fi simplu consemnat intr-un proces verbal.
De asemenea puteti face o plangere penala la politie impotriva mamei copilului pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti cu conditia sa aveti 2 martori care sa ateste ca la data si ora prevazuta de hotarare copilul nu a putu fi ridicat de la domiciliul mamei. Cu cat mai multe plangeri cu atat mai multe sanse sa fie sanctionata (de regula financiar, mai intai cu amenda administrativa , pana la amenda penala pentru comiterea infractiunii de nerespectare a unei hotarari judecatoresti). Dupa cateva amenzi de 10 milione poate o sa-i piara "cheful" sa ii mai faca program minorului EXACT cand tebuia sa vi-l dea.
Dar, un avocat ar putea sa va lamureasca mai simplu ce cai de actiune puteti urma, si ar fi bine sa le urmati pentru ca timpul trece iar orice intarziere nu va face altceva decat va cotribui la o disolutie si mai accentuata a relatie afective pe care o aveti in acest moment cu fiul dvs.
I