avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

vizitare minor

In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel incat el uita complet de existenta mea si astfel eu nu ma pot intalni cu el.Cand am intrebat-o de ce nu-l lasa la mine ea a motivat ca minorul nu vrea, si ca sentinta judecatoreasca o obliga doar pe ea sa-l lase la vizita si in caz ca minorul nu vrea eu nu am ce face. Intrebarea mea e: In urma hotararii judecatoresti cu privire la programul de vizitare eu pot sa iau copilul acele ore peste vointa ei si a minorului? Sau programul de vizitare o obliga doar pe ea sa-l lase, si daca minorul nu vrea mie nu-mi ramane decat sa-l vad cand iasa de la scoala si se urca in masina ei? Multumesc. As dori un raspuns concret nu pareri sau presupuneri ci art. de lege.Minorul are 13 ani.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
claudiu40, utilizator
Cel mai recent răspuns: issis4ever , utilizator 12:40, 25 Martie 2010
Daca programul de vizita a fost stabilit printr-o hotarare judecatoreasca,atunci mama trebuie sa respecte acea hotarare si sa va lase sa vizitati copilul in orle/zilele stabilite de instanta.In caz contrar,daca nu ajungeti la o intelegere,atunci puteti face o plangere penala impotriva mamei pentru nerespectarea hotararii judecatoresti in baza art.307 C.pen.(nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului).
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
luiza2008, utilizator
claudiu40 a scris:

In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel incat el uita complet de existenta mea si astfel eu nu ma pot intalni cu el.Cand am intrebat-o de ce nu-l lasa la mine ea a motivat ca minorul nu vrea, si ca sentinta judecatoreasca o obliga doar pe ea sa-l lase la vizita si in caz ca minorul nu vrea eu nu am ce face. Intrebarea mea e: In urma hotararii judecatoresti cu privire la programul de vizitare eu pot sa iau copilul acele ore peste vointa ei si a minorului? Sau programul de vizitare o obliga doar pe ea sa-l lase, si daca minorul nu vrea mie nu-mi ramane decat sa-l vad cand iasa de la scoala si se urca in masina ei? Multumesc.



concret ce varsta are copilul?

oricum nu este un aspect excesiv de relevant, dar este greu intradevar sa determini un minor de 15-16 ani sa vina in vizita la un tata pe care din varii motive nu doreste sa-l vada.

Daca varsta este semnificativ mai redusa este o sansa crescuta ca minorul sa fie influentat cu rea vointa de mama copilului si practic se opune cultivarii unei relatii personale dintre copil si dvs (caz clasic).
Sunt mai multe lucruri care puteti sa le faceti pentru ca aveti acest drept garantat de lege si o hotarare judecatoreasca care faciliteaza exercitarea acestui drept. Puteti apela la un executor judecatoresc, dar este o solutie care s-ar putea sa nu va aduca un beneficiu concret intrucat copilul clar influetat de mama va putea declara in fata acestuia ca nu doreste sa efectueze vizita si acest lucru va fi simplu consemnat intr-un proces verbal.
De asemenea puteti face o plangere penala la politie impotriva mamei copilului pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti cu conditia sa aveti 2 martori care sa ateste ca la data si ora prevazuta de hotarare copilul nu a putu fi ridicat de la domiciliul mamei. Cu cat mai multe plangeri cu atat mai multe sanse sa fie sanctionata (de regula financiar, mai intai cu amenda administrativa , pana la amenda penala pentru comiterea infractiunii de nerespectare a unei hotarari judecatoresti). Dupa cateva amenzi de 10 milione poate o sa-i piara "cheful" sa ii mai faca program minorului EXACT cand tebuia sa vi-l dea.

Dar, un avocat ar putea sa va lamureasca mai simplu ce cai de actiune puteti urma, si ar fi bine sa le urmati pentru ca timpul trece iar orice intarziere nu va face altceva decat va cotribui la o disolutie si mai accentuata a relatie afective pe care o aveti in acest moment cu fiul dvs.

I
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
Marat Safin, utilizator
Daca aceasta este optiunea copilului , numai o cale de comunicare eficienta poate determina o schimbare a relatiei intre voi.
Daca , insa , comportamentul acestuia este rezultatul unei influente negative a mamei (acesta fiind si un bun motiv de incredintare), atunci dumneavoastra puteti actiona fie in sensul de a ii pune in vedere fostei sotii situatia in care va aflati si repercusiunile acestuia asupra propriului copil, fie in sensul unei plangeri penale avand ca obiect infractiunea de nerespectare a masurilor privind incredintarea copilului minor , distinct incriminata de Codul penal.

(pararea mea este ca o asemenea sesizare ar alimenta mai mult situatia conflictuala existenta).
In sensul posibilitatii de vizita, in caz de refuz a executa hotararea judecatoresa de catre mama , poate fi incheiat, in acest sens , un proces verbal , de catre un executor judecatoresc , care sa ateste conduita acesteia.
Actele incheiate pot fi prezentate in cadrul oricarui proces , indiferent de natura penala sau civila a acestuia.
Raman la convingerea ca o discutie cu fosta sotie si cu propriul copil va poate aduce la iveala motivele care ii conduc catre o asemenea atitudine fata de dumneavoastra.
Ulterior, veti gasi si un mod oportun de solutionare a acestui conflict.

Succes.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
intervin in discutie pt ca am o problema aproape trasa la indigo.dna avocat Stoica are mare dreptate dpdv teoretic.in practica lucrurile stau putin diferit.tatal copilului,de data asta o fetita de 5 ani jumate,a discutat cu mama in repetate randuri incercand sa o convinga ca este in defavoarea copilului ,in primul rand,sa intrerupa legaturile personale cu tatal dar mama considera ca prin copil se razbuna pe fostul sot,ii va da acestuia o lectie,il va pedepsi sa nu-si mai vada copilul.comportamentul ei este exact ca in cazul de mai sus:ii face program fetitei in zilele cand ar trebui sa se intalneasca cu tatal,a mutat copilul la bunicii materni,unde atomsfera este extrem de ostila mergand pana la amenintari fata de tata,la gradinita frecventata de copil a "instruit" personalul sa nu permita sub nici o forma tatalui sa-si vada copilul nici macar 5 min si bineinteles ca a "indoctrinat" fetita sa nu mearga niciodata singura doar cu tatal.exista hotarare judecatoreasca definitiva prin care tatal are dreptul sa ia copilul la domiciliul sau 2 weekenduri pe luna, de sambata de la ora 8 pana duminica la ora 20, si de anumite sarbatori religioase precum si in vacante.
avand in vedere cele expuse mai sus precum si faptul ca hotararea este f recenta si cf ei prima zi in care tatal are drept de vizita este prima zi de Paste cum il sfatuiti sa procedeze pt a contracara refuzul mamei si/sau al copilului si a fi in legalitate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Program de vizita elkahlout_roxana elkahlout_roxana in urma divortului, am hotarare definitiva si irevocabila prin care fetita mea imi este incredintata. in acest caz se intelege ca exista un program de vizita ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea hotararaii judecatoresti de vizitare a minorului Varujan Varujan In luna ianuarie am divortat de comun acord de sotia mea si am semnat impreuna un acord in care am convenit ca baitelul nostru(4 ani) sa fie crescut de sotie, ... (vezi toată discuția)