Buna seara
Va solicit explicatii referitor la aceasta infractiune prevazuta in vechiul cod penal dar in cel actual :
Art. 379 (1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Minorul are 6 ani si este incredintat mamei , in prezent tatal are program de relatii personale si ia copilul 2 week-end-uri pe luna, de vineri seara pana duminica seara.
De mai multe ori nu l-a adus acasa la mama conf sentintei, ci numai a doua zi , a treia zi chiar si la o saptamana, cand a fost anuntata politia . De fiecare data copilul vine influentat psihic negativ in sensul ca dupa ce ajunge acasa spune ca vrea sa plece la tatal sau, nu mai vrea sa stea la mama sa, vorbeste urat cu mama sa si bunicii sai recunoscand ca asa l-a invatat tatal si sora acestuia. Dupa cateva zile isi revine si se comporta normal. Din aceste considerente de cateva ori a lipsit cate o zi si la gradi.
Din cate am citit e vorba de alienare parentala. Ma astept ca intr-o zi sa nu-l mai aduca deloc motivand ca nu vrea copilul sa mai vina.
Intrebarea se refera la : cat de important e refuzul unui copil de 6 ani in cazul in care acesta ar refuza intoarcerea la mama sa?
Refuzul copilului in acest caz il poate scapa pe tatal sau de eventuala raspundere penala ?
astept lamuriri, multumesc
Refuzul copilului da dreptul mamei sa nu dea copilul tatalui daca acesta va fi chinuit de acest fapt.Daca copilul plange si nu vrea cum ar putea mama sa il lase?
Incercati sa rezolvati amiabil.
Puteti incerca si o consiliere psihologica de specialitate la autoritatile competente.
Nu cred daca ar fi o solutie buna sa intrati in litigii...
eu am inteles ce ati scris, tatal il inapoiaza greu si impreuna cu sora lui, il influenteza pe copil. puteti sa formulati impotriva tatalui, plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, sa-i cereti daune ca poate asa isi baga mintile in cap. poate tatal este alienat mintal, copilul este copil si ca orice micutz este usor influentabil
Dacă programul de vizitare nu este respectat aveți posibilitatea să faceți plângere penală. Argumentele tatălui privitor la dorința copilului nu stau în picioare câtă vreme nu acționează în vederea modificării programului de vizitare.