avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... rog lamuriri ptr incepere divort.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

rog lamuriri ptr incepere divort.

buna seara ,sint in pragul unui divort si vreau sa stiu ce greseli sa evit ,am 2 copii minori si am nevoie de sfaturi ca nu stiu cum sa procedez,sotia merge sa depuna dosarul la judecatorie trebe obligatoriu sa aibe certificatele copiilor la ea sau poate si fara ele sa inceapa procedura de divort ,nu as vrea sa i le dau ptr ca nu stiu ce vrea sa faca si nu vreau sa pierd copii, eu nu pot merge dearece inca eu nu am avocat si ea merge la avocatul ei sa depuna actele ,multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
vizo, utilizator
Simplu:
Cu acordul ambilor parinti, se fac pasapoarte copiilor.
Cand vreti Dvs. sa plecati cu copiii, o rugati frumos pe fosta sotie sa va dea o procura, prin notariat, in care isi da acordul ca Dvs. sa plecati cu minorii din data de....pana in data de....in localitatea X, pe traseul Bucuresti-Bors_Praga - XYZ cu autocarul/masina proprie/elicopterul/etc.
Cand doreste doamna sa plece cu copiii, mergeti Dvs. la notar si faceti procura.
Daca exista acordul sotilor puteti sa apelati la procedura divortului prin notar sau direct la judecatorie (dupa cum spunea un coleg pe forum).
Pentru plecarea unuia din parinte cu copiii minori din tara exista doua variante:

1. Pana la desfacerea casatoriei si incredintarea minorilor este necesar acordul ambilor sub forma autentica prin notariat;
2. Dupa desfacrea casatoriei si incredintarea minorilor parintele caruia i se incredinteaza poate pleca cu copiii din tara fara acordul celuilalt, dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hoatrarii judecatoresti.

Dar, daca se stabileste custodia comuna, conform prevederilor nouluicod civil, parintele caruia i se incredinteaza minorul mai poate iesi din tara cu minorul fara acordul celuilalt parinte?
Din punctul meu de vedere nu poate iesi din tara nici daca are incredintat minorul si nici daca este custodie comuna. In ambele cazuri este nevoie de acordul tatalui necustodian si asta se arata in jurisprudenta CEDO si art. 8 din conventie, care are prioritate.

Alte discuții în legătură

Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Scoaterea a doi minori din tara elena berechet elena berechet buna ziua as vrea sa imi scot copii din tara sunt mama lor si nu am intocmit inca un divort cum pot face acest lucru si care sunt consecintele fara acordul ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara minori - perinti divortati anca31 anca31 Buna ziua, Va rog daca aveti timp sa ma ajutati cu o informatie. Doresc sa va prezint următoarea situaţie - sunt divorţată de 2 ani şi am doi copii ... (vezi toată discuția)