avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna seara,

Am doua intrebari:

1. In cazul in care tatal meu (in prezent decedat) nu a acceptat succesiunea dupa bunica mea si eu sunt in posesia unui certificat de mostenitor direct dupa bunica mea, in cadrul unui proces de uzucapiune de 30 de ani, intentat de partea adversa pentru a obtine un teren care este momentan proprietatea mea, dar partea adversa il poseda de mai mult de 30 de ani (mai precis 33 de ani), pot eu sa invoc cu succes in instanta faptul ca tata le-a ingaduit reclamantilor doar sa foloseasca terenul, rezultand din aceasta ca sunt detentori precari, si deci posesia nu a fost utila, in conditiile in care am dovezi si pot proba acest lucru cu martori ?
Precizez ca certificatul de mostenitor l-am obtinut dupa implinirea termenului de 30 de ani de posesie in favoarea partii adverse.
2. Constituie proba si faptul ca inainte de a se implini termenul de 30 de ani, eu am fost la teren si am observat ca acolo nu sta nimeni, obtinand informatii de la vecini ca persoana care poseda in prezent terenul nu mai locuieste acolo, ci doar creste animale (caini, porci) pe terenul meu ?
Precizez ca nu am facut atunci alt demers, neavand la acel moment toate actele necesare pentru obtinerea certificatului de mostenitor, in plus, in acel an in care se implineau 30 de ani, eu am avut ocazia sa plec la munca in strainatate si am neglijat sa incep demersurile (desi stiam de cei 30 de ani), fiind ocupat cu problemele de serviciu.

Multumesc frumos, anticipat pentru raspuns.

Cu stima,

Sorin
Din pacate, cel care invoca uzucapiunea in fata instantei de judecata pe cale de cerere si se admite in prima instanta si ramane irevocabila, devine proprietar de drept si de fapt asupra acelui teren! In rest, nu mai conteaza... Acea persoana a formulat o asemenea cerere?
Multumesc pentru raspuns.
Nu, persoana respectiva nu a invocat uzucapiunea in mod direct, a invocat-o doar in subsidiar, in cadrul unei actiuni pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de v/c pentru o casa de locuit, pentru care are o chitanta de mana facuta de tatal meu. dar pentru teren nu are nici un act.

Astept raspunsul Dvs.

Multumesc anticipat !

Cu stima,

Sorin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesia utila si viciile de posesie in cadrul uzucapiunii de 30 de ani ContSters222775 ContSters222775 Buna dimineata, Sunt intr-un litigiu in care partea adversa a invocat uzucapiunea de 30 de ani, care s-au implinit in anul 2006, in incercarea de a obtine ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Tata a facut o chitanta de mana prin care vindea o casa de locuit in provincie (despre teren nu a specificat nimic) cat timp bunica mea traia, cu ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarele aspecte: 1. Am eu calitate procesuala activa/pasiva si pot fi dat in judecata pe uzucapiune ... (vezi toată discuția)