Buna ziua
Sunt angajata la un spital de stat, pe sectie de TBC ( pentru care se acorda spor de periculozitate). Anul acesta m-am casatorit si am beneficiat de cele 5 zile libere acordate cu ocazia acestui eveniment. In codul muncii am inteles ca cele 5 zile sunt ZILE LIBERE PLATITE CONFORM CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA ( in care am citit acelasai lucru). Nu este specificat daca pentru cele 5 zile se aplica sau nu sporul de periculozitate, iar la sosirea salariului am avut neplacuta surpriza sa constat ca NU s-a aplicat.
Intrebarea mea este daca se acorda spor de periculozitate pentru cele 5 zile si daca da, cum as putea sa demonstrez angajatorului acest lucru.
Va multumesc anticipat
Modul cum se acorda respectivul spor il gasiti tot in CCM aplicabil.
Avand in vedere a este un spor care se acorda pe motiv ca viata va este pusa in pericol in timpul muncii, logic ar fi sa se acorde proportional cu timpul efectiv lucrat.
In contractul colectiv de munca nu am gasit nimic in acest sens. In urma discutiilor cu alti colegi incadrati la alte spitale, am inteles ca zilele au fost platite cu spor.
Codul Muncii nu reglementeaza acordarea acelor zile libere .. pentru sectorul bugetar , prevederile acestea sunt cuprinse in HG nr.250/1992 , si anume:
Art. 24. - (1) In afara concediului de odihna, salariatii din administrarea publica, din regiile
autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
......
Plata acestor zile se face potrivit art.7 alin.1 din aceasta HG (art.24 alin.2 din HG nr.250/1992), si anume:
Art. 7. - (1) Pe durata concediului de odihna, salariatii au dreptul la o indeminizatie calculata
in raport cu numarul de zile de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, sporului de vechime si, dupa caz, indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna.
.....