avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurarea in sistemul public de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurarea in sistemul public de sanatate

Am o prietena careia i s-a terminat perioada de somaj de 4 luni si nu a mai reusit sa plateasca contributia pt. sanatate.Cum se procedeaza pt. a nu mai ramane in urma si cu penalizari? Poate plati mama ei , care este pensionara, pt. ea, in calitate de co-platitor?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:24, 1 Decembrie 2011
Termenul de coplatitor nu exista in legislatia asigurarilor de sanatate, ci doar coasigurat...insa prietena nu se incadreaza. Coasigurat poate fi sotia/sotul, sau parintii.
[ link extern ]
ce poate sa faca este sa mearga la CJAS si sa faca contract cu ei iar mama ei sa o ajute la plata contributiei pe salarul minim de economie
este o solutie , temporara, dar care nu cumuleaza penalizari si dobanzi.
- Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (acum = 670 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 37 lei pe luna.
Buna ziua.Eu sunt asigurat la sanatate din propria initiativa (deoarece nu lucrez,sunt student ,dar am peste 26 d ani).Vroiam sa va intreb , care sunt consecintele neplatii contributiilor.(prefer sa platesc fiecare consultatie individual,decat sa contribui lunar la un sistem defectus). Si cum as putea sa reziliez contractul cu CJAS?
Va multumesc.
In exemplarul din contract aflat in posesia dvs. sunt scrise si conditiile de reziliere a lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate persoana fara venituri cristea luminita cristea luminita Buna ziua va rog sa ma lamuriti cum sa procedez pentru a ma asigura in sistemul de sanatate si cat trebuie sa platesc. Precizez ca nu am nici un venit. Cu ... (vezi toată discuția)
Obtinerea calitatii de asigurat pt persoane fara venit Loredana838 Loredana838 As dori sa stiu care este valoarea contributiilor sociale care trebuie platite, precum si ce fel de acte sunt necesare pentru dobandirea calitatii de ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare pentru a beneficia de serviciile medicale crystyna2000 crystyna2000 in acest moment nu am serviciu, dar nici calitatea de somer(contractul de munca afost desfacut in perioada de proba)si am mare nevoie sa platesc asigurarile de ... (vezi toată discuția)