avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda metrologie - verificare cantar expirata
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda metrologie - verificare cantar expirata

Buna ziua,
Acum o saptamana am avut un control de la metrologie si s-a constatat ca expirase verificarea. M-am dus imediat sa fac verificarea incepand de la acea data, pentru a intra in legalitate, la un service autorizat, unde mi s-a cerut o suma de bani in schimbul autorizarii imediate. Refuzand bineinteles, "domnu" a sunat-o pe doamna de la metrologie care a aparut in 3 minute acolo sa zbiere la mine. -deci erau mana in mana- .A doua zi m-am dus conform invitatiei la sediul metrologiei unde am primit amenda de 5000 ron. intrebarea mea este : se putea da si avertisment? si ce se mai poate face acum? se poate contesta procesul verbal? sau ce se intampla daca nu o platesc, sau o platesc cate 50 lei pe luna?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: daria_743 , utilizator 09:27, 30 Noiembrie 2011
se poate contesta pv in vederea schimbarii sanctiunii aplicate insa slabe sanse de reusita.
daca amenda nu se achita, ea va fi executata silit de catre fisc (sau fiscul local, dupa caz) deoarece este utin probabil sa astepte ei sa incaseze cite 50 ron/luna.
intrebare - nu era mai ieftin sa platesti verificarea?
ba da, dar a cerut cu tupeu 1000 de lei intr-un plic. Plic care ajungea la metrologie bineinteles, caci altfel nu ar fi venit doamna in trei minute acolo. Daca ii dadeam .....nu mai aparea. asa e la noi. fara spaga nu faci nimic.Nelamurirea este daca amenda este cu poprire pe cont sau daca mai pot face ceva.
Nu ati precizat in ce scop utilizati cantarul.
Probabil ca vindeti produse cu el, adica il utilizati intr-un domeniu de interes public (corectitudinea tranzacţiilor comerciale), asa cum sunt acestea definite de art. 3 din OG 20/1992 privind activitatea de metrologie, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest caz, cantarul se supune controlului metrologic legal, fiind necesara verificarea metrologica periodica a acestuia, la interval de 1 an, conf. "Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal L.O. - 2010".
Daca la efectuarea controlului, verificarea metrologica expirase, cantarul este considerat nelegal si conf. prevedirilor OG 20/1992:
" Art. 24
Persoanele fizice sau juridice care utilizează ori încredinţează spre utilizare, în calitate de proprietar, mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal sunt obligate să asigure legalitatea acestora şi să le declare, înainte de punerea în funcţiune/utilizare, Biroului Român de Metrologie Legală, pentru asigurarea controlului metrologic "
- ati fost amendata.
OG 20/1992 nu prevede ca santiune avertismentul. In cazul dvs., art. 24 lit. h prevede amenda contraventionala intre 5 000 si 10 000 lei.
Chiar daca ati fi efectuat verificarea metrologica a cantarului dupa control, intr-un laborator de metrologie autorizat de BRML, exista obligativitatea inscrierii in Buletinul de verificare metrologica emis, a datei si orei efectuarii acesteia.
Daca va aflati in situatia descrisa mai sus, nu aveti nicio sansa sa contestati procesul verbal de contraventie.
Daca utilizati cantarul in alte scopuri decat cele de interes public, cantarul nu se supune controlului metrologic legal, nu este necesara verificarea metrologica periodica, cantarul se poate etalona. In acest caz, procesul verbal poate fi contestat in instanta.

Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
naejcon, utilizator
Rectificare:

In cazul dvs., art. 29 lit. h prevede amenda contraventionala intre 5 000 si 10 000 lei.


Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
naejcon, utilizator
Va multumesc mult de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificari metrologice obligatorii popanaid popanaid Am trimis cateva aparate la verificarea metrologica ( multitester, megohmetru digital, clampmetru digital, cheie dinamometrica, camera termoscanare in ... (vezi toată discuția)
Verificare apometre maiam maiam Regia de apa trimite adrese prin care-i anunta pe locatari ca trebuie sa se prezinte pentru programare in vederea verificarii apometrelor, verificare ce se ... (vezi toată discuția)
Aparat etilotest drager 7410 fara metrologie, contestatie pv shimano67 shimano67 am fost testat cu un ETILOTEST DRAGER 7410 care nu avea afiste pe el conf .legii marcajele metrologice cel de model si de verificare metrologica periodica ... (vezi toată discuția)