avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... condamnare-ce e de facut?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

condamnare-ce e de facut?

Buna seara..va multumesc anticipat pt raspunsurile dumneavoastra...as vrea sa va prezint pronuntarea unei instante, si aceasta e: " condamna pe inculpatul x la o pedeapsa rezultanta de 2 ani si 2 luni inchisoare.dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicata inculpatului."
1.inculpatul e minor.cand va incepe executarea pedepsei?
2.pronuntarea instantei poate fi atacata cu recurs?in cat timp?trebuie sa fie personal pt a depune cererea sau poate si cineva din familie? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 22:10, 30 Noiembrie 2011
1.Pedeapsa aplicata nu este una cu inchisoare cu executare ci este una cu suspendarea executarii sub supraveghere, deci va executa pedeapsa in libertate insa va trebui sa respecte pe perioada termenului de incercare obligatiile stabilite de instanta prin dispozitivul hotararii.
2.Termenul de incercare va curge de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
3.Hotararea poate fi atacata cu apel si cu recurs sau numai cu recurs in functie de infractiunea pentru care a fost condamnat si implicit instanta care a aplicat pedeapsa.
Datele dvs. sunt insuficiente pentru a va putea raspunde la aceasta intrebare.
4.Termenul de apel cat si cel de recurs este de 10 zile de la pronuntare pentru cei care au fost prezenti la ultimul termen de judecata ( dezabateri si pronuntare) si de 10 zile de la comunicarea dispozitivului hotararii pentru cei care au lipsit de la dezbateri si pronuntare.
5.Avand in vedere ca inculpatul este minor, calea de atac poate fi formulata de catre reprezentantul legal sau de catre avocat.

@marius33- nu exista termen de 15 zile in procedura penala, ci doar in cea civila :rtfm:
nu va fi arestat, instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere
si suspendarea sub supraveghere ce presupune?Pfffff.....m-am mai linistit....va multumesc mult.
Pt infractiunile de furt se merge direct cu recurs la Tribunal. Deci dvs. trebuie sa faceti recurs in aceasta situatie.
V-au spus colegii ce inseamna suspendare sub supraveghere. Inseamna ca va ramane in libertate, dar trebuie sa indeplineasca acele conditii impuse de instanta, scrie in hotarare care sunt conditiile. Mare atentie, daca minorul va mai savarsi o infractiune intentionata se poate revoca suspendarea. Aveti grija de copil sa nu mai faca si alte prostii.

Avocatul de ce nu v-a explicat aceste lucruri'?
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
ContSters178374, utilizator
Veti vedea exact ceea ce presupune in dispozitivul hotararii, mai exact cuantumul pedepsei aplicate, termenul de incercare si obligatiile inculpatului pe perioada executarii pedepesi sub supraveghere.

Dispozitiile aplicabile in principiu sunt acestea:

art.110 indice 1 c.proc.pen.
Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
Od ată cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii aplicate minorului în condiţiile art. 110, instanţa poate dispune, pe durata termenului de încercare, dar până la împlinirea vârstei de 18 ani, încredinţarea supravegherii minorului unei persoane sau instituţii din cele arătate în art. 103, putând stabili, totodată, pentru minor una sau mai multe obligaţii dintre cele prevăzute în art. 103 alin. 3, iar după împlinirea vârstei de 18 ani, respectarea de către acesta a măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor prevăzute în art. 86 indice 3 .Dispoziţiile art. 81 alin. 3 şi 4, art. 82 alin. 3, art. 83, 84 şi 86 se aplică în mod corespunzător.
Sustragerea minorului de la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în art. 103 alin. 3 poate atrage revocarea suspendării condiţionate.
În cazul neîndeplinirii măsurilor de supraveghere ori a obligaţiilor stabilite de instanţa, potrivit art. 86 indice 3, se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 86 indice 4 alin. 2.
Dispoziţiile alineatelor precedente se aplică în mod corespunzător şi în caz de liberare condiţionată a minorului.

Art. 103 c.proc.pen.
Libertatea supravegheată
Măsura educativă a libertăţii supravegheate constă în lăsarea minorului în libertate pe timp de un an, sub supraveghere deosebită. Supravegherea poate fi încredinţată, după caz, părinţilor minorului, celui care l-a înfiat sau tutorelui. Dacă aceştia nu pot asigura supravegherea în condiţii satisfăcătoare, instanţa dispune încredinţarea supravegherii minorului, pe acelaşi interval de timp, unei persoane de încredere, de preferinţă unei rude mai apropiate, la cererea acesteia, ori unei instituţii legal însărcinate cu supravegherea minorilor.
Instanţa pune în vedere, celui căruia i s-a încredinţat supravegherea, îndatorirea de a veghea îndeaproape asupra minorului, în scopul îndreptării lui. De asemenea, i se pune în vedere că are obligaţia să înştiinţeze instanţa de îndată, dacă minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercită asupra lui sau are purtări rele ori a săvârşit din nou o faptă prevăzută de legea penală.
Instanţa poate să impună minorului respectarea uneia sau mai multora din următoarele obligaţii:
a) să nu frecventeze anumite locuri stabilite;
b) să nu intre în legătură cu anumite persoane;
c) să presteze o activitate neremunerată într-o instituţie de interes public fixată de instanţă, cu o durată între 50 şi 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, după programul de şcoală, în zilele nelucrătoare şi în vacanţă.
Instanţa atrage atenţia minorului asupra consecinţelor comportării sale.
După luarea măsurii libertăţii supravegheate, instanţa încunoştinţează şcoala unde minorul învaţă sau unitatea la care este angajat şi, după caz, instituţia la care prestează activitatea stabilită de instanţă.
Dacă înăuntrul termenului prevăzut în alin. 1 minorul se sustrage de la supravegherea ce se exercită asupra lui sau are purtări rele, ori săvârşeşte o faptă prevăzută de legea penală, instanţa revocă libertatea supravegheată şi ia faţă de minor măsura internării într-un centru de reeducare. Dacă fapta prevăzută de legea penală constituie infracţiune, instanţa ia măsura internării sau aplică o pedeapsă.
Termenul de un an prevăzut în alin. 1 curge de la data punerii în executare a libertăţii supravegheate.

Art. 86 indice 3 c.proc.pen.
Măsurile de supraveghere şi obligaţiile condamnatului
Pe durata termenului de încercare, condamnatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor;
b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;
c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă;
d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.
Datele prevăzute în alin. 1 lit. b), c) şi d) se comunică judecătorului sau serviciului stabilit în alin. 1 lit. a).
Instanţa poate să impună condamnatului respectarea uneia sau a mai multora din următoarele obligaţii:
a) să desfăşoare o activitate sau să urmeze un curs de învăţământ ori de calificare;
b) să nu schimbe domiciliul sau reşedinţa avută ori să nu depăşească limita teritorială stabilită, decât în condiţiile fixate de instanţa;
c) să nu frecventeze anumite locuri stabilite;
d) să nu intre în legătură cu anumite persoane;
e) să nu conducă nici un vehicul sau anumite vehicule;
f) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţă conform alin. 3 lit. a)–f) se face de judecătorul sau serviciul prevăzut în alin. 1 lit. a). În caz de neîndeplinire a obligaţiilor, judecătorul sau serviciul desemnat cu supravegherea condamnatului sesizează instanţa pentru luarea măsurii prevăzute în art. 86 indice 4 alin. 2.

Art.86 indice 4 al. 2
Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu îndeplineşte, cu rea-credinţă, măsurile de supraveghere prevăzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţă, aceasta revocă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Art.86 ind 1 cod penal cristinailiuta cristinailiuta buna seara, am o nelamurire si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra. ...daca o persoana este condamnata la 3 ani ,in temeiul art.86 ind 1 CP, care sunt ... (vezi toată discuția)
Condamnare art 181 alin 1 cp popem popem Buna ziua Fiul meu a fost condamnat la doua luni inchisoare in baza art 181 alin 1 cp , cu aplicarea ... (vezi toată discuția)
Recurs - explicatie sentinta geo-vem geo-vem Dispus rejudecarea Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate cererile formulate de recurentul parte vătămată şi civilă M.N. şi recurentul inculpat D.S ... (vezi toată discuția)