avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Va rog sa-mi spuneti daca, in cazul unei case, dupa incheierea unui asemenea contract devin proprietar cu drepturi depline.
Mai precis, trebuie sa ma prezint la autoritati ca sa trec imobilul pe numele meu?
Sau devin proprietar dupa decesul proprietarului initial?
Care sunt efectele unui asemenea contract?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: grobianu , utilizator 19:24, 8 Octombrie 2008
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns avizat?
Presupun că aţi încheiat un act prin care întreţinutul vă transmite dreptul de proprietate asupra unui imobil în schimbul întreţinerii lui, pînă la sfîrşitul zilelor lui, de către dumneavoastră.
În acest caz este impropriu spus contract de vînzare-cumpărare cu clauză de întreţinere. El este, pur şi simplu, contract de întreţinere.

Dreptul de proprietate vi s-a transmis de la data încheierii actului, dacă, din punct de vedere al condiţiilor pe care un act translativ de proprietate trebuie să le îndeplinească, el este valid. Am aici în vedere în primul rănd consimţămîntul întreţinutului şi forma contractului, care, dacă bunul transmis este un teren (sau construcţie şi teren) trebuie să fie un act autentic.

Este un act aleator, adică nu se ştie de pe acum întinderea obligaţiilor reciproce dintre părţi. Singurul lucru cert este imobilul. În rest, nu se ştie cît de costisitoare va fi pentru dumneavoastră obligaţia de întreţinere, deoarece ea va fi cu atît mai costisitoare cu cît viaţa întreţinutului va fi mai lungă şi cu cît bolile de care suferă sau va suferi pe viitor se vor agrava.

Deci, sunteţi proprietar. Dar, dacă nu vă îndepliniţi obligaţiile asumate, întreţinutul va putea cere desfiinţarea contractului. În acest caz, imobilul revine în proprietatea lui, iar prestaţiile de întreţinere executate pînă în acel moment rămîn cîştigate de el. Nu va fi obligat să vă restituie nimic.

Asta, în mare. Nu pot ţine chiar un curs... X-(


:)
Liviu S.Bordaş

Ultima modificare: Marți, 7 Octombrie 2008
themis, utilizator
Suficient de clar si concis! Dar poate fi incheiat un asemenea contract de catre o persoana (ca intretinator) care a implinit recent 18 ani si nu are venituri proprii?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
grobianu, utilizator
De încheiat se poate încheia. Dar, pe de o parte, reflectă el realitatea? Asta este voinţa reală a părţilor, sau e doar o simulaţie? Nu cumva e o donaţie deghizată, care poate fi extrem de uşor dovedită de un terţ, avînd în vedere imposibilitatea materială de a presta întreţinerea?

Pe de altă parte, dacă părţile doresc cu adevărat să încheie un act de întreţinere, nu este foarte limpede că întreţinîtorul nu poate presta întreţinerea? Eu cred că mai limpede nu se poate (cel puţin pentru întreţinător, care îşi cunoaşte posibilităţile financiare). ªi atunci, de ce să încheie un act supus oricînd rezolvirii pentru neîndeplinirea obligaţiei?

Liviu S.Bordaş

Inca o data, multumesc foarte mult! Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutia optima pentru pastrarea locuintei Lioness Lioness Buna ziua. Problema mea are urmatorii parametrii: traiesc impreuna cu bunica mea in locuinta dansei, proprietate personala. Ea doreste ca locuinta sa imi ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ghimicim ghimicim buna! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat legat de un contract de intretinere. contractul a fost incheiat in anul 1983 si prin el s-au instrainat ... (vezi toată discuția)
Transfer act de intretinere radin radin buna ziua . problema mea in 2004 am facut contract de intretinere cu parintii mei cu drept de uzufruct viager. mama mea a decedat in 2006 iar eu mi-am ... (vezi toată discuția)